ajánlott oldalak

Tovább erősödik a pénzügyi fogyasztóvédelem: létrejön a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatala

A Kormány önálló intézményként létrehozza a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatalát. Erről azután döntött a Kormány, hogy Orbán Viktor kormányfő kezdeményezésére megvizsgálta a pénzügyi biztos intézmény bevezetésének lehetőségét. A pénzügyi biztos jogvédő, vizsgálódó, ajánlásokat megfogalmazó, tanácsadó intézményként segíti majd a fogyasztók pénzügyi védelmét és a pénzügyi szolgáltatók (bankok, hitelintézetek) működésének kontrollálását. Emellett a pénzügyi biztosnak fontos szerepet szán a kormány a pénzügyi kultúra fejlesztésében.
Létrehozva: 2012. október 4., 13:36
nyomtat küld

A miniszterelnök szeptember 10-én az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján tartott napirend előtti felszólalásában beszélt arról, hogy bár a Kormány az elmúlt időszakban számos intézkedést tett a pénzügyi fogyasztóvédelem területén, de sajnos még mindig vannak visszaélések és rendszeresek a fogyasztói panaszok a pénzügyi szolgáltatókra, ezért szükség van a pénzügyi szolgáltatók erősebb kontrollálására. Mint ismert, a lakosság drámai eladósodásában, s azon belül is a nagy kockázatú devizahitel állomány felhalmozódásában a nem kellően körültekintő hitelezési és hitelfelvételi gyakorlatnak is nagy szerepe volt, a bajba került adósok közül sokan érezhetik úgy, hogy érdekeik védelmére és a hitelintézetek tevékenységére nem kellően erős a jelenlegi fogyasztóvédelmi intézményrendszer. A PSZÁF-hez évente 200-300 ezer panasz érkezik a pénzügyi intézményekre. A panaszok elsöprő többsége a hitelintézetekre vonatkozik, második helyen biztosítók, harmadikon a pénzügyi vállalkozások állnak.

A Kormány, miután több nemzetközi mintát is áttekintett, amellett döntött, hogy - az oktatási biztos és hivatalának mintájára - önálló intézményt hoz létre, a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatalát. Így immár három szereplő biztosítaná az erősebb és teljes körű pénzügyi fogyasztóvédelmet: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) mellett az új hivatal is. A Kormány azt várja az intézményrendszer megerősítésétől, hogy javul a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat igénybe vevők érdekeinek védelme, javul a pénzügyi, fogyasztói jogok ismerete, s mindez hozzájárulhat a pénzügyi rendszer stabilitásának növeléséhez.

A biztos jogvédő, vizsgálódó, ajánlásokat megfogalmazó, tanácsadó intézményként fog működni. A pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóságnál eljárást kezdeményezhet, jogszabály megalkotását javasolhatja, véleményezheti azokat. A pénzügyi kultúra javítása érdekében tájékoztató, felvilágosító szerepet tölthet be.

A hivatal pontos feladatairól és működési rendjéről szóló jogszabályokat az NGM és a KIM dolgozza ki, és néhány héten belül a Kormány elé terjeszti azokat. A pénzügyi biztost a nemzetgazdasági miniszter nevezi majd ki, de sem a miniszter, sem más nem utasíthatja őt, teljesen független és pártatlan intézményként működik majd.

(Kiadó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ