ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Tovább erősödik a pénzügyi fogyasztóvédelem: létrejön a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatala

A Kormány önálló intézményként létrehozza a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatalát. Erről azután döntött a Kormány, hogy Orbán Viktor kormányfő kezdeményezésére megvizsgálta a pénzügyi biztos intézmény bevezetésének lehetőségét. A pénzügyi biztos jogvédő, vizsgálódó, ajánlásokat megfogalmazó, tanácsadó intézményként segíti majd a fogyasztók pénzügyi védelmét és a pénzügyi szolgáltatók (bankok, hitelintézetek) működésének kontrollálását. Emellett a pénzügyi biztosnak fontos szerepet szán a kormány a pénzügyi kultúra fejlesztésében.
Létrehozva: 2012. október 4., 13:36
nyomtat küld

A miniszterelnök szeptember 10-én az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján tartott napirend előtti felszólalásában beszélt arról, hogy bár a Kormány az elmúlt időszakban számos intézkedést tett a pénzügyi fogyasztóvédelem területén, de sajnos még mindig vannak visszaélések és rendszeresek a fogyasztói panaszok a pénzügyi szolgáltatókra, ezért szükség van a pénzügyi szolgáltatók erősebb kontrollálására. Mint ismert, a lakosság drámai eladósodásában, s azon belül is a nagy kockázatú devizahitel állomány felhalmozódásában a nem kellően körültekintő hitelezési és hitelfelvételi gyakorlatnak is nagy szerepe volt, a bajba került adósok közül sokan érezhetik úgy, hogy érdekeik védelmére és a hitelintézetek tevékenységére nem kellően erős a jelenlegi fogyasztóvédelmi intézményrendszer. A PSZÁF-hez évente 200-300 ezer panasz érkezik a pénzügyi intézményekre. A panaszok elsöprő többsége a hitelintézetekre vonatkozik, második helyen biztosítók, harmadikon a pénzügyi vállalkozások állnak.

A Kormány, miután több nemzetközi mintát is áttekintett, amellett döntött, hogy - az oktatási biztos és hivatalának mintájára - önálló intézményt hoz létre, a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatalát. Így immár három szereplő biztosítaná az erősebb és teljes körű pénzügyi fogyasztóvédelmet: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) mellett az új hivatal is. A Kormány azt várja az intézményrendszer megerősítésétől, hogy javul a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat igénybe vevők érdekeinek védelme, javul a pénzügyi, fogyasztói jogok ismerete, s mindez hozzájárulhat a pénzügyi rendszer stabilitásának növeléséhez.

A biztos jogvédő, vizsgálódó, ajánlásokat megfogalmazó, tanácsadó intézményként fog működni. A pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóságnál eljárást kezdeményezhet, jogszabály megalkotását javasolhatja, véleményezheti azokat. A pénzügyi kultúra javítása érdekében tájékoztató, felvilágosító szerepet tölthet be.

A hivatal pontos feladatairól és működési rendjéről szóló jogszabályokat az NGM és a KIM dolgozza ki, és néhány héten belül a Kormány elé terjeszti azokat. A pénzügyi biztost a nemzetgazdasági miniszter nevezi majd ki, de sem a miniszter, sem más nem utasíthatja őt, teljesen független és pártatlan intézményként működik majd.

(Kiadó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések