Egy focipályányival több a zöld felület Ferencvárosban
2012. október 5., 11:59
A Ferencvárosi Önkormányzat környezetvédelmi programjában előirányzott céloknak megfelelően a közelmúltban befejeződött a Markusovszky téri játszótér melletti terület parkosítása. Ezzel a beruházással és az elkészült parkkal tovább nőtt a kerület zöld felületeinek aránya. Korszerű és kulturált környezetbe került a játszótér és a sportpálya, az addig ott működő parkoló helyett füvesített dombbal, díszburkolattal, padokkal, elkülönített kutyafuttatóval és szökőkúttal várják a kikapcsolódásra vágyó lakosokat. A kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére folytatódik tehát a IX. kerület modernizálása- hangsúlyozta dr. Bácskai János polgármester a 2012. október 5-i átadáson.

A felújítások 2011-2012 -ben több összehangolt, átgondolt irányvonal mentén történtek. Egyrészt az önkormányzati tulajdonú lakóházak teljes felújítása önkormányzati lebonyolításban, melyek eredményeképpen korszerű, összkomfortos lakások jönnek létre Ennek eredményeként tavaly átadták a Thaly Kálmán utca 8 és 52.szám alatti lakóépületeket, jelenleg folyamatban vannak a Ferenc tér 9. számalatti lakóépület felújítása, a Balázs Béla utca 14. és a Márton u.5/A lakóépület rehabilitációja. Megtörténtek az előkészületek a Viola u. 37/C lakóépület kiürítésére, 2013-as felújítására. Hamarosan sor kerül a már kész Márton utca 3. a szám alatti ház átadására.

Emellett sor került az oktatási, kulturális, sport és egészségügyi intézmények korszerűsítésére, fejlesztésére is. Ennek megfelelően a sportolni vágyók tavaly birtokba vehették a felújított Vendel utcai tornacsarnokot, szintén tavaly óta kibővített szolgáltatással és korszerű körülmények között fogadja az érdeklődőket a Napsugár Idősek klubja, és folyamatban van az új, 40 férőhelyes bölcsődeépítése a Thaly utcában. Múlt hónapban adták át a felújított orvosi rendelőket és jelenleg is tart a Lónyay utca 19. szám alatti rendelő korszerűsítése, továbbá folyamatban van a Börzsöny utcai rendőrőrs felújítása. Belső-Ferencvárosban a kulturális élet felpezsdítése, az ünnep-és mindennapok színesítése pályázat keretén belül átépül a Csarnok tér- Egyetem kert, a Ráday utcában négy épület portálja és két elektromos kapcsolószekrény, a Pipa utca 6.sz. alatt pedig Turisztikai Információs Központ (Infopont) létesül. Mindemellett megújul a Ráday könyvesház és kialakításra kerül a Ráday pinceklub is.

A kerületben kiemelt figyelmet szentelnek az infrastruktúra fejlesztésének, a közterületek, zöldterületek, parkok kialakításának is. Néhány éve adták át a Kerekerdő parkot, amely régi, romos lakóépületek helyén létesült, a Csarnok téren jövő évtől beton helyett gyönyörűen kialakított park fogadja majd a lakosokat játszótérrel, szökőkúttal. A tervek között szerepel a Ferenc térátalakítása is.

A Markusovszky téri parkfelújításával kapcsolatban 2010-ben a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata pénzügyi megállapodást kötött, mely szerint a bekerülési költség, 184.956.880,- Ft 20%-át vissza nem térítendő támogatásként, 50%-át pedig visszatérítendő támogatásként a Fővárosi Önkormányzat biztosította
.
A park felújítása 2010-ben kezdődött és három ütemben valósult meg.

2010-ben, az I. ütemben a telekösszevonások miatt szükségessé vált közmű kiváltási munkákkal kezdődött a park felújítása. Ezt követően, még szintén abban az évben, a II. ütemben a park nagyobbik részének felújítása történt meg, melynek során öntöző hálózat készült, 2 db ivókút, automatikus működésű illemhely létesült és az elkerített kutyafuttató is átadásra került.

A III. ütemben megszüntették a parkolót, így jelentősen megnőtt a zöldfelület, melynek locsolását automata öntözőhálózat végzi, részben megújult a közvilágítás is. A járda és a park egy része díszburkolatot kapott. Továbbá szökőkút épült, mely este az egyedi megvilágításnak köszönhetően, különleges látványt nyújt az arra sétáló járókelőknek.

A terv tehát az, hogy minél több zöld felületet alakítsunk ki Ferencvárosban – mondta a polgármester az átadáson. „A helyzet most sem rossz, hiszen a IX. kerület zöldfelületi intenzitása (ez nem azonos fogalom a zöldfelületek arányával) 21, amely a belső pesti kerületek közül a legmagasabb (pl. V. ker: 3, VI. ker: 7, VII. ker: 4). Ráadásul, amíg fővárosi szinten és a belső zónák esetén is 1990-től ez az érték mindenhol folyamatosan csökkent, addig Ferencvárosban nőtt. Köszönhetően annak, hogy az elmúlt húsz évben az elbontott épületek helyének nagy részén (pl. Kerekerdő Park, Kultiplex mozi, rehabilitáció sötét épületszárnyai) folyamatosan bővítette a zöldfelületek mértékét, fejlesztette azok minőségét.”

(fidesz.hu)