Rogán: A Fidesz a nyugdíjakat és a béreket sem hajlandó csökkenteni + videó
2012. október 9., 09:25
A Fidesz frakcióvezetője szerint az Országgyűlés novemberben fogadhatja el a 2013-as költségvetést. Rogán  Antal erről az M1 Az Este című műsorában beszélt, hangsúlyozva, a nagyobbik kormánypárt egyetért a kabinet pénteken bejelentett egyenlegjavító programjával, az abban foglaltakat pedig nem tekintik megszorításoknak.

Rogán  Antal egyebek mellett igazságosnak nevezte a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését és a segélyplafon bevezetését, megjegyezve, hogy az utóbbi nem vonatkozik majd a gyerekek, illetve a betegek és rokkantak után járó támogatásokra. A fideszes politikus logikusnak tartja továbbá, hogy a közszférában nem lehet majd egyszerre bért és nyugdíjat is felvenni, ez alól azonban van néhány kivétel - tette hozzá, példáként említve az orvosi alapellátásban dolgozókat.

Kitért arra is, hogy a bankautomata-használatot sújtó adót könnyen el lehet kerülni a gyakoribb bankkártyás fizetéssel, ami szerinte a gazdaság megtisztulását is segítheti.

A jövő őszre ígért és 2014-re halasztott pedagógusbér-emelésről szólva Rogán Antal azt emelte ki, hogy a tanárok nem fognak kevesebbet keresni, a kormányoldal pedig továbbra is azt szeretné, hogy jövőre emeljék a pedagógusok járandóságát. Mint mondta, erre akkor lesz lehetőség, ha sikerül gazdasági növekedést elérni 2013-ban, ebben pedig szerinte segítséget nyújthat a kabinet munkahelyvédelmi akcióterve, amelynek támogatására most elhalasztották a tanárok béremelését.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), a politikus úgy válaszolt, csodálkozna, ha nem tudnának megállapodni azt követően, hogy a legkeményebb vitatémáról, a jegybank megadóztatásáról lemondtak. Rogán Antal megerősítette, a Fidesz a nyugdíjakat és a béreket sem hajlandó csökkenteni, továbbá ingatlanadót sem vezet be egy esetleges IMF-megállapodás érdekében. Magyarország pénzügyileg stabil, de egy IMF-megállapodás tovább javíthat az ország helyzetén, ezért érdemes folytatni a tárgyalásokat - tette hozzá.

(MTI-fidesz.hu)