Új kulturális intézményt adtak át Törökszentmiklóson
2012. október 12., 20:34
Új kulturális intézményt avattak pénteken Törökszentmiklóson; az Ipolyi Arnold Könyvtár és Kulturális Központ európai uniós támogatással valósult meg.

A példaadó elődök sikeres építkezésre sarkallták a várost, és a közös akaratnak, valamint az önkormányzat saját érdekei melletti kiállásának köszönhetően egy korszerű kulturális létesítménnyel gazdagodhatott a település - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az épület átadási ünnepségén. Hozzátette: egész Magyarország mintát láthat a közösségek összefogásában, a nemzeti együttműködés ideájában és az önkormányzatiság cselekvő munkájában.

Fazekas Sándor megemlékezett az új kulturális intézmény névadójáról, Ipolyi Arnoldról, aki plébánosként tudományos munkássága mellett közéleti szerepet is vállalt. Mint felidézte, Ipolyi abban a meggyőződésben tette mindezt, hogy "a közművelődés szolgálata a helyi közösségeket előrelendítő erény".

Az európai uniós támogatással megvalósított könyvtár és kulturális központ az önkormányzat által korábban vásárolt ingatlanban kapott helyet. Ebben az épületben évtizedeken keresztül egy áruház üzemelt, az 1990-es években bezárt, és üresen állt. A fejlesztéshez néhány állagában megromlott családi házat is lebontottak, így épülhetett fel a kívül-belül impozáns épület. Az 1280 négyzetméter alapterületű épület felépítése nettó 516,2 millió, míg az eszközök beszerzése nettó 77 millió forintba került.

(MTI-fidesz.hu)