Jászberény által adományozott emlékművet avattak Jazdban
2012. október 17., 08:19
Jászberény iráni testvérvárosában, Jazdban felavatták a jászsági település által adományozott emlékművet; a Lehel kürtjét, illetve Jászberény város címerét ábrázoló zománc-fém plasztika a település főterén kapott helyet - mondta el Szabó Tamás (Fidesz) polgármester az MTI-nek.

Jászberény hat tagú küldöttsége az elmúlt héten tett látogatást a tartományi központként jegyzett, félmillió lakosú iráni városban, és ekkor avatták fel fel a művet, amelyet az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetének már korábban makettben átadtak - tette hozzá az elöljáró.

Tájékoztatása szerint a 10 millió forint értékű emlékművet Sisa József iparművész készítette tűzzománc technikával, hagyományos rekeszzománcból és ékszerzománcból. A négy méter magas zománc-fém plasztikát egy vízfelületen helyezték el, az alján fehér homok van, így a nap hatására visszatükröződnek az alkotás színei.

Szabó Tamás közölte: a vendéglátók jövőre viszonzásul egy Iránban sok helyen használt szerkezetet, a víz hűtésére szolgáló széltornyot, illetve annak arányos változatát küldik majd el a Jászság központjába. A polgármester elmondta: a mostani látogatás jó alkalmat kínált arra is, hogy Jászberény 2010-ben felállt új városvezetése bemutatkozzon az iráni település irányítóinak. A két város vezetői aláírtak egy szándéknyilatkozatot a kapcsolatok jövőbeni bővítésére.

Ez magába foglalja kulturális téren a művészeti együttesek vendégszereplését, tárlatok megrendezését. Szándék van a gazdasági együttműködés kialakítására is, ehhez Jászberényben elsőként feltérképezik azokat a cégeket, amelyek szóba jöhetnek a délnyugat-ázsiai ország tartományi székhelyével való közös munkára.

Jászberény és Jazd testvérvárosi kapcsolatát a jászok 1995-ös világtalálkozója alapozta meg, ahol az iszlám ország akkori nagykövete szorgalmazta ezt a fajta együttműködést. Az első jászberényi küldöttség 1996 decemberében látogatott el Jazdba, ahol aláírták testvérvárosi egyezményt. Azóta a Jászság központjában több iráni küldöttség megfordult, az ország kiállításokon, műsoros esteken adott ízelítőt hagyományaiból, kultúrájából.

(MTI - fidesz.hu)