Aláírták a járási hivatal kialakításáról szóló megállapodást Szigetszentmiklóson
2012. október 17., 18:50
Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott és a szigetszentmiklósi járáshoz tartozó kilenc település polgármestere szerdán ünnepélyesen kézjegyével látta el a járási hivatal kialakításáról szóló megállapodást Szigetszentmiklóson.

Szabó József, Szigetszentmiklós, Riebl Antal, Délegyháza, Szalay László, Dunaharaszti, Bóna Zoltán, Dunavarsány, Szentgyörgyi József, Halásztelek, Kis Gábor, Majosháza, Fáki László, Szigethalom, Kreisz László, Taksony és Hoffman Pál, Tököl polgármestere mellett a ceremónián jelen volt Csepregi Tibor járási biztos is. Az ünnepélyes aktussal megerősített együttműködés alapján 2013. január elsejétől a Szigetszentmiklósi Járási Hivatal illetékességi területéhez tartoznak a települések.

Tarnai Richárd köszöntő beszédében kiemelte: 2013 a "próbaüzem" és az átmenet éve lesz: Pest megyében 18 járási hivatal kezdi meg működését a jövő év elején, és 33 kormányablak segíti majd a lakosság ügyintézését. (Országszerte mintegy 300 helyszínen nyílnak kormányablakok 2013 végére, ezek a járási hivatalok részeként működnek.)

Pest megyében jelenleg három kormányablak működik: Cegléden, Vácon és Érden, de minden olyan településen, ahol most okmányiroda van, lesz egyablakos ügyintézés - hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Az Országgyűlés 2012 júniusában alkotta meg a járások kialakításáról szóló törvényt, amely 2012. július 7-én lépett hatályba. A törvény értelmében 2013. január elsejétől országszerte 175 járási és 23 kerületi hivatal kezdi meg működését a kormányhivatalok kirendeltségeként. A járási hivatalhoz kerülnek az okmányirodák, egyes gyám- és gyermekvédelmi, szociális igazgatási, családtámogatási ügyek, menedékjog, egyes építésigazgatási feladatok, egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése, egyes kommunális, állat-egészségügyi, vízügyi hatáskörök, helyi védelmi bizottságok vezetése.

(MTI-fidesz.hu)