YEPP: Csökkenteni kell a fiatalkori munkanélküliséget
2012. október 18., 15:41
Az aggasztó európai statisztikákat látva az Európai Néppárt (EPP) ifjúsági szervezete, a YEPP kezdeményezte, hogy a jobbközép pártok vegyék napirendre a fiatalkori munkanélküliség kérdését, és hozzanak határozatot a csökkentés érdekében - közölte csütörtökön Brüsszelben kiadott nyilatkozatában Dömötör Csaba, a YEPP magyar elnöke.

Az EPP Bukarestben szervezett kongresszusán határozatban foglalták össze a fiatal munkanélküliség csökkentésével kapcsolatos javaslatokat. A 39 országból érkezett küldöttek által elfogadott állásfoglalás szerint adókedvezményekkel és a bürokrácia csökkentésével helyzetbe kell hozni a fiatal vállalkozókat. Egyúttal nagyobb szerepet kell szánni a szakképzésnek, a felsőoktatási keretszámokat pedig jobban össze kell hangolni a piaci igényekkel.

Az állásfoglalás szerint a rugalmas foglalkoztatási formák - például a részmunkaidő, távmunka - is érdemben javíthatják a munkaerő-piaci helyzetet. A küldöttek szerint kulcsfontosságú, hogy a hátrányos helyzetű csoportok - kisebbségek, fogyatékossággal élők - is munkához jussanak. A dokumentum egyúttal úgy fogalmaz, segíteni kell a fiatal nőket abban, hogy gyermekvállalás után könnyen visszatérhessenek munkahelyükre.

Tájékoztatása szerint a YEPP elnöke kongresszusi beszédében hangsúlyozta: a munkahelyteremtés mellett továbbra is sokat kell dolgozni az államadósság csökkentésért, mert az aránytalanul nagy terheket ró a fiatalságra.  "Nem söpörhetjük szőnyeg alá a demográfiai kérdéseket sem" - tette hozzá. Szerinte a jelenlegi születési arányszámok mellett Európa nem számíthat arra, hogy tartósan rendezze a gazdasági és társadalmi problémáit. A néppárti ifjúsági szervezet elnöke szólt arról is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetért nagy felelősség terheli a felelőtlen döntéseket hozó és adósságot felhalmozó korábbi baloldali kormányokat.

(MTI-fidesz.hu)