FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Baloldali buli
Akarjuk-e, vagy sem, a reklámok, a píárszakma fénykorát éljük. Számos inkább ötlet-, mint szellemdús, mérsékelt tehetségű teremtmény dolgozik a területen. Kis tudással, nagy ambíciókkal. Igaz ugyan, hogy a reklámszakemberek és jelszógyártók fele nem ismeri a magyar nyelvet, ízes kifejezések helyett csak ízetlen megjegyzések ragadnak rá, nem tudja, mi a különbség ínycsiklandó és ínycsiklandozó közt. (Előbbit Krúdy is használta, utóbbit csak a tévében hallani.) Már a szemünk se rebben, ha egy tévéreklámban ötvenedszer is arról értesülünk, hogy a filé a hal legfinomabb része. Pedig nem az. Hanem a húsnak a kicsontozott, halnak a szálkátlanított része.
Létrehozva: 2012. október 26., 09:06

A fönti leleményekhez hasonló telitalálat a legújabb baloldali jelszó, az „Együtt 2014!”. Mögötte áll az összes, ma még fabatkát sem, holnap azonban aranyat érő baloldali forgács. Szigetvári Viktor, a Bajnai által alapított Haza és Haladás Alapítvány alelnöke, korábban az MSZP píárosa megnyugtatott mindenkit, hogy „az Együtt 2014 nem akarja kannibalizálni a pártok szavazóit”. Jó hír ez nekünk. Emberhúst már úgyis régen evett a polgári oldal. Még azt is mondta a Medgyessynek, Gyurcsánynak, Bajnainak egyaránt dolgozó kommunikációs guru, hogy a jelenlegi helyzetben az együttműködő szervezetek „szokják egymás szagát”. Ez dicséretes cél. És nem lesz könnyű.

Ne foglalkozzunk most azzal, hogy az „Együtt 2014!” jelszót olyanok harsogják, akiknek nagyjából nulla egész milla ezrelék esélyük van 2014-ben választást nyerni. Mindössze a jelszó tartalmán tűnődjünk el. Olyat már hallottam, hogy „Együtt Magyarországért”, vagy „Együtt a jövőért”, esetleg „Együtt hazánk fölemelkedéséért”, a vérmesebb természetűek esetleg kísérletezhetnének az „Együtt az unió megújításáért!”, de hogy „Együtt 2014!”? Ennél lagymatagabb és semmitmondóbb buzdítással még nem találkoztam. Mire lelkesít ez? Hogy másfél éven belül nem kell világvégére számítani? Ez a jelszó ugyanis tartalmilag maximum egy jó szilveszteri bulit ígér. Gyertek föl, hozzatok bort, sört, pezsgőt, belevaló pasikat, dögös csajokat, Áder Jani újévi beszédére garantáltan tökrészegek leszünk, de sebaj, megyünk „együtt 2014-be!”

Körmendy Zsuzsa teljes írását az mno-n olvashatja.