Kapitalizmus és egyenlőtlenség
2012. október 26., 09:41

Matolcsy György: 2010-ben gazdaságpolitikai fordulatot kezdtünk: egy kisebb állammal, alacsonyabb jövedelmi adókkal, erősebb versennyel, a tudáshoz való szélesebb hozzáféréssel és a szociális támogatások célzásával működő gazdaságot építünk. A korábbi korszak erős, monopolhelyzetben lévő vállalatait terhelő speciális adók csak az első jelzések, hogy belföldi természetes monopolterületeken profit nélkül működő vállalatokat kívánunk a jövőben. A bankrendszerrel kapcsolatos lépések is csak az első jelek, hogy egy erős versenyben működő, az állam és a hazai tulajdon erősebb részvételére épülő hitelrendszert építünk. A segély helyett közmunkára épülő világ is csak az első lépéseknél tart: középtávon 4-500 ezer közfoglalkoztatásban résztvevővel számolunk egy teljes foglalkoztatással működő gazdaságban. A gyermeket vállaló családok célzott támogatása is gyerekcipőben jár még: teljes óvodai és bölcsődei hozzáférésre, részmunkaidős munkahelyekre ás a gyermekek után járó adókedvezmény teljes lehívására is szükség van. Mindezt államadósság-csökkentéssel és 3 százalék alatti költségvetési hiánnyal: ez az új modell.

(Heti Válasz, 2012. október 25.)