FIDESZ.HU > Vélemények > Interjú Nyomtatás
Ablak bezárása
A helyi szolgáltatások fejlesztésén dolgozik a II. kerület
A rendezett, otthonos környezet kialakítását és az intézményhálózat fejlesztését nevezte legfontosabb célkitűzésének Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere az MTI-nek adott interjúban. Arról is szólt, hogy a főváros és a kerületek kölcsönösen érdekeltek egymás sikereiben.
Létrehozva: 2012. október 27., 15:15

A polgármester elmondta, hogy az oktatás és az egészségügy területén egyaránt folyamatos a fejlődés. Örvendetesen nő a gyermeklétszám, így rendre bővíteni kell az intézményi hálózatot, és bár 2010-ben két új bölcsődét is átadtak, több mint 400 jelentkező van feleannyi szabad férőhelyre - tette hozzá. Növelni kellett az óvodák és az iskolák fogadóképességét is, az utóbbiakat például egy nyolc évfolyamos tanintézetnek megfelelő létszámmal. A polgármester jelezte: több százmillió forintot fordítottak az oktatási intézmények energetikai korszerűsítésére, akadálymentesítésére, valamint a sportolási lehetőségek bővítésére is.

Az egészségügyi alapellátásra idén 65 millió forintot szánt az önkormányzat, ebből lakossági szűrővizsgálatokra és iskolai allergiaszűrésekre is jutott. Az Egészségügyi Szolgálat OEP-finanszírozását mintegy 300 millió forinttal egészítették ki, és folyamatosan újítják fel, látják el új eszközökkel a rendelőket. Kiemelte: két éve adták át a Henger utcai mozgásszervi rehabilitációs központot, amelyet saját forrásból valósítottak meg, az értelmi fogyatékosok nappali otthona pedig - csaknem százmilliós ráfordítással - korszerű, minden igénynek megfelelő épületbe költözhetett. Idén szeptemberben nyitotta meg kapuit a Gyermekek Háza Pesthidegkúton; ez a beruházás 170 millió forintba került.

Láng Zsolt arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben csaknem 400 millió forintot költöttek út- és járdaépítésre. Hozzátette: a Kapy utca-Csatárka utca-Törökvész út kereszteződésében - 165 millió forintos beruházással - most épül körforgalmi csomópont, amelytől gyorsabb és az eddiginél biztonságosabb áthaladást várnak.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a kerület - tavaly március óta - saját hivatali szervezetén belül működteti a parkoltatást. A rendszert elsősorban forgalomszabályozási eszköznek tartják. Kiterjesztését az teszi szükségessé, hogy az agglomerációból érkezők - P+R parkolók hiányában - gyakran a belső kerületrészekben hagyják autójukat, jelentősen szűkítve az ott élők megállási lehetőségeit. Hozzátette: korábban egyetlen üzemeltető sem tudta olyan hatékonyan ellátni a parkoltatás feladatait, mint az önkormányzat, a megsokszorozódott bevételek pedig nélkülözhetetlen elemei a kerület költségvetésének. A büdzséről szólva leszögezte: a kerület jól gazdálkodik, "addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér". Azon kevés önkormányzat egyike, amely eddig sem vett fel hitelt, és a jövőben sem kíván felvenni - emelte ki.

Láng Zsolt kitért arra, hogy a kormány és a főváros közös beruházásában végre valóban megújulhat a korábban Moszkva térre "keresztelt" Széll Kálmán tér. Úgy vélte: az emblematikus fővárosi csomópont magán viseli a "Demszky-korszak tehetetlenségét", halogató politikáját, a koncepció hiányát. Hozzátette: az átépítéstől a forgalmi helyzet javulását, egy Budapesthez méltó közösségi tér kialakítását várják. E tervekkel is összefügg, hogy a főváros és a kerületek érdekeltek egymás sikereiben - mondta a polgármester - akár a közszolgáltatásokról, akár a helyben intézhető ügyek hatékonyságáról van szó. Utóbbival összefüggésben kiemelte: a lakosság fontos érdeke, hogy amit lehet, azt az otthonukhoz közel intézhessenek el, az őket körülvevő környezet pedig rendezett és gondozott legyen.

Láng Zsolt a személyes terveiről elmondta: a következő ciklusban - mivel a parlamenti és a polgármesteri feladatkörök összeférhetetlenek lesznek - kerületi munkájában szeretné folytatni realitásra és összefogásra épülő programját.