"Közi Horváth József élete követendő példa"
2012. november 5., 09:26
Közi Horváth József tisztességgel végezte papi hivatását, megtartó erővel szervezte a közösségi életet, és az Országgyűlésben politikusként felelősséggel és becsülettel szolgálta Istent, országát és nemzetét - mondta Firtl Mátyás Közi Horváth József újratemetésének 20. évfordulóján, 2012. november 4-én, vasárnap a pap-politikus nevét viselő népfőiskola megemlékezésén, Agyagosszergényben.

Húsz évvel újratemetése után, mons. Dr. Közi Horváth Józsefre emlékeztek Agyagosszergényben. A nevét viselő népfőiskola által szervezett megemlékezésen ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök. A rendezvény ünnepi szónoka Surján László, az Európai Parlament alelnöke volt, aki Közi Horváthot idézve, hangsúlyozta: „jönnie kell egy jobb kornak”.

Ahogy Surján László fogalmazott: „nem is én beszélek, ő szól hozzánk”. Emlékező gondolatait Közi Horváth József Nemzetiszínű pogányság című művének egy sora köré fűzte: „jó kereszténynek, jó katolikusnak az nevezheti magát, aki keresztény életet él, a szónak teljes értelmében, akinek a szavain, a cselekedetein, vasárnapján és hétköznapján, egyéni és családi életén átsugárzik az Evangélium”.

A helyi templomban – melyet zsúfolásig megtöltöttek a hívek és emlékezők – elmondott beszédében az egykori miniszter kiemelte: „itt az ideje, sőt késésben vagyunk, hogy – Közi Horváth - szellemét tovább éltessük, példáját köves­sük”. Az emlékezők „A hálás utókor” felirattal koszorút helyeztek el sírjánál, ahol Firtl Mátyás országgyűlési képviselő mondott beszédet.

,,Húsz évvel ezelőtti újratemetése, de a mai megemlékezés is annak bizonyítéka és jele, hogy nincsen olyan történelmi körülmény, olyan gyilkos eszméktől megmérgezett kor, amelyekben a keresztény a hit, az abból táplálkozó haza- és magyarságszeretet ne az élet, a jövő erőforrását jelentené.  A mai nap bizonyítéka krisztusi szilárd alapú keresztény hit örökkévalóságának és örökérvényességének, azaz évezredeken át tartó, örök időszerűségének" - fogalmazott a fideszes képviselő.

Éppen egy sír mellett állva kapunk arra példát, hogy – akár Szent István korában, vagy Mindszenty korában is, de mindvégig a magyar történelemben  -  keresztényként, magyarként és európaiként hogyan kell élnünk és cselekednünk." - mondta beszédében Firtl Mátyás.

A megemlékezés az egykori pap-politikus életéből és munkásságából összeállított kiállítással zárult a Művelődési Házban, ahol Ivanics Ferenc, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket, a kiállítást pedig Dr. Lendvay József, Közi Horváth József Németországban élő, egykori tanítványa nyitotta meg.

Lendvay hangsúlyozta: „ő megmutatta nekünk a helyes utat, reménnyel éltetett bennünket, hogy el ne csüggedjünk és arra tanított bennünket, hogy megtartsuk magyarságunkat”. A több száz emlékezőt vonzó ünnepségen a Népfőiskola nevében, Szalai Viktor alapító bejelentette, hogy még az idei évben kiírásra kerül a Közi Horváth József ösztöndíj pályázat, a felsőoktatásban tanuló helyi fiatalok részére.

Firtl Mátyás közösen Pápai Lajos megyéspüspökkel, Surján László EP-képviselővel, Ivanics Ferenccel, a térség országgyűlési képviselőjével és a Közi Horváth József Népfőiskola elnökével, elhelyezte a megemlékezés és tisztelet koszorúját Közi Horváth József sírján. A pap-politikus sírtábláját a közelmúltban újították fel helyi felajánlásnak köszönhetően. Végrendeletének megfelelően a szovjet csapatok távozása után hozták haza földi maradványait.

„Halálát követően közel negyed évszázadnak kellett eltelni, hogy a településen felismerjék, ki is volt Közi Horváth József. Népfőiskolánk egyik célja, hogy neve, munkássága méltó helyre kerüljön. Irányt mutatva az utókornak, ahogy sírtábláján is olvasható: Szóval, tollal, tettel küzdött a haza és az egyház boldogulásáért!” – mondta Szalai Viktor, a Közi Horváth József Népfőiskola alapítója.

(fidesz.hu)