Rogán: Az új földtörvény nagybirtokellenes
2012. november 5., 15:34
A földtörvény általános vitája volt a hétfői frakcióülés legfontosabb témája. A földtörvény azoknak kíván földet juttatni, akik Magyarországon földműveléssel foglalkoznak – hangsúlyozta Rogán Antal hétfőn a frakcióülést követő sajtótájékoztatóján. A frakcióvezető leszögezte azt is, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul, ha a bankok összehangolják a pénzügyi tranzakciós illeték áthárítását az ügyfelekre.

Rogán Antal emlékeztetett, a földtörvény benyújtása óta most nyílt először alkalom arra, hogy a frakcióülésen is meg tudják vitatni a törvényben szereplő rendelkezéseket. A frakcióvezető hasznosnak tartotta a két és fél órás vitát. Minden kormánypárti képviselő egyetért abban, hogy Magyarországon olyan földtörvényre van szükség, amely alapvető rendelkezéseiben nagybirtokellenes. A most benyújtott földtörvény-tervezet is ilyen, a megszerezhető termőföld felső határát kevesebb mint a felére veszi vissza, és szigorítja a részletszabályokat is – emelte ki a frakcióvezető. Az eddig hatályos földtörvény értelmében 2500 hektár földdel rendelkezhetett bárki, de nem kellett figyelembe venni az államtól bérelt területeket. Az új szabályozás a 2500 hektárt kevesebb mint felére, 1200 hektárra csökkenti, és figyelembe kell venni az államtól bérelt földterületeket is – fejtette ki a politikus.

A politikus aláhúzta, abban is egyetértés alakult ki, hogy a földtörvény annak juttasson földet, aki Magyarországon földműveléssel foglalkozik. Ez azt jelenti, hogy hazánkban közép- és hosszabb távon földet csak az vásárolhat, illetve rendelkezhet vele, aki földműveléssel foglalkozik – húzta alá Rogán Antal. A politikus szerint tízmillió magyar emberből körülbelül félmillióan válnak jogosulttá föld birtoklására, illetve föld vásárlására. Ennyire szigorú az a földtörvény, amelyet benyújtottunk az Országgyűlés elé - jegyezte meg.

Rogán Antal beszámolt arról is, hogy a frakcióülésen számtalan részletkérdés is előkerült, nem alakult ki éles vita, és csak a földszerzési felsőkorlát értelmezése kapcsán látta, hogy a képviselők egyik és másik oldal mellett is érveket fogalmaztak meg. A frakcióvezető elmondta, alapvetően abban maradtak, hogy nem enyhítenének a korláton, de figyelembe fogják venni az állattartás szempontjait is.

A frakcióvezető arról is tájékoztatott, hogy alapvetően abban is egyetértés alakult ki abban, hogy érdemes alaposan górcső alá venni azokat a részletszabályokat, melyek a földbizottságok működésére, szerepére vonatkoznak, illetve meg kell vizsgálni azt is, hogyan kell értelmezni a helyhez kötöttség fogalmát. Ezen részletkérdések vonatkozásában megvan a frakcióban a nyitottság arra, hogy ha kell, további szigorító módosító javaslatokat megszavazzon – fogalmazott a politikus. Rogán Antal elmondta azt is, hogy a képviselőcsoport agrárkabinetje a jövő héten tárgyalja meg részletesen a beadott módosító indítványokat, amelyeket azután a kormány is áttekint.

Újságírói kérdésre válaszolva Rogán Antal elmondta, a frakcióülésen Ángyán József és Bencsik János szavaiból azt érezte, hogy egyetértenek a földtörvény alapvető irányaival, csak további szigorításokat, pontosításokat tartanak fontosnak, és ezek között lesz is olyan, amelyet a Fidesz-frakció is támogatni fog. Arra a felvetésre, hogy esetleg kizárják a frakcióból Ángyán Józsefet, Rogán Antal azt válaszolta: hozzá, mint frakcióvezetőhöz, illetve az frakció etikai bizottságához mindeddig nem érkezett ilyen előterjesztés. Egyedül Ángyán képviselőtársamnak olvastam egy ilyen interjúját, de "önkizárásról" vagy arra irányuló indítványról nem rendelkezik a frakció etikai szabályzata, úgyhogy ezt nem tudom komolyan kezelni – jegyezte meg Rogán Antal.

Rogán Antal leszögezte azt is, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul, ha a bankok összehangolják a pénzügyi tranzakciós illeték áthárítását az ügyfelekre.  "Nyilvánvaló, hogy a tranzakciós illeték egy részének áthárítására képesek a bankok, de amennyiben ebben összehangolt cselekvés van, akkor én leszek az első, aki hajlandó ismét a versenyhivatalhoz fordulni" - mondta a frakcóvezető, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a napvilágra került adatok szerinte erre még nem adnak okot.

Rogán Antal kitért arra is, hogy a héten Brüsszelben megszületnek a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos döntések. Ezeket a kormány megtárgyalja, majd november végén újból megnyílhat a jövő évi költségvetés vitája – fűzte hozzá.  "November-december fordulóján az országnak lehet elfogadott költségvetése, amely a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos követelményeket is figyelembe veszi majd" – jelentette ki a frakcióvezető.

Rogán: Megdöbbentette a Fidesz-frakciót a gyilkosság

Mélyen megdöbbentette a Fidesz parlamenti képviselőcsoportját a 11 éves felsőmocsoládi fiú meggyilkolása - mondta Rogán Antal. "Annak örülünk, hogy a rendőrség meglepő gyorsasággal és hatékonysággal tudott az ügynek a végére járni, maga az eset azonban számunkra is mélységesen megdöbbentő" - fogalmazott a politikus.

Rogán Antal szerint helyesen tette a Fidesz-frakció, hogy 1998 decemberében a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása mellett döntött, akkor vált ugyanis minősített esetté a gyermekgyilkosság. "Ez a létező legszigorúbb szabály, amelyet a mai büntető törvénykönyvi keretek között erre az esetre alkalmazni lehet" - tette hozzá, megjegyezve, hogy utólag sajnos visszaigazolódott, szükség volt a Btk. akkori szigorítására.

Az egy hete Kaposváron eltűnt Szita Bence holttestét szombat reggel találta meg a rendőrség a Kaposvári Egyetem mögött lévő erdős területen. Piros Attila dandártábornok, Somogy megyei rendőr-főkapitány a szombat délután tartott sajtótájékoztatón elmondta: a fiú előre kitervelt, brutális gyilkosság áldozata lett. A rendőrség a gyermek eltűnését bejelentő 47 éves nőt - a fiú nevelőapjának élettársát -, egy 57 éves és egy 41 éves hajléktalant gyanúsít a bűncselekmény elkövetésével. A három ember előzetes letartóztatását vasárnap rendelte el a Kaposvári Törvényszék.

(fidesz.hu, MTI)