FIDESZ.HU > Hírek > Zöld Nyomtatás
Ablak bezárása
Üzemanyagként is felhasználható lesz a saját előállítású növényi olaj
A termelők 2013. január 1-jétől legálisan tölthetik munkagépeikbe a saját gazdaságukban megtermelt növényből kisajtolt, tiszta növényi olajat a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvénymódosítás tervezete alapján - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), kedden.
Létrehozva: 2012. november 6., 15:42

A jogszabályt az Országgyűlés a napokban tárgyalja. A saját előállítású, tiszta növényi olaj után az üzemanyag célú gázolajra érvényes adómérték 18%-át kell megfizetni. A következő évtől tehát a mezőgazdasági termelő által kizárólag saját célú felhasználásra termelt alapanyagból, tiszta növényi olajat előállító üzemre is adható ásványolaj-adóraktári engedély.

Jövedéki adót a tiszta növényi olaj-gyártó adóraktárban előállított, maximum 97 liter/ha/év mennyiségben felszanált ásványolaj után kell majd fizetni. További kedvezmény, hogy ha a jövedéki biztosíték összege nem éri el az 500.000 forintot, akkor a jövedéki biztosíték nyújtásától el kell tekinteni.

Az adóraktári engedélyezésre, az adóraktár-engedélyes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási kötelezettségre vonatkozó általánosnál kedvezőbb szabályokat a jelenleg is hatályos jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvény végrehajtási rendelete fogja tartalmazni - zárul a közlemény.