FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Emmi: a nézők menthetik meg a művészmozikat
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága sajnálattal értesült arról, hogy a több mint száz éve filmszínháznak otthont adó, az egykori Szindbád mozi helyén jelenleg üzemelő Kino működtetői az intézmény bezárása mellett döntöttek - tájékoztatta portálunkat a tárca, kedden.
Létrehozva: 2012. november 6., 15:46

A Kultúráért Felelős Államtitkárság szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a Kino épülete a főváros tulajdonában lévő Budapest Film Zrt.-é, amelytől 2013. december 31-ig vette bérbe azt az üzemeltető, filmes szakemberek tulajdonában lévő magáncég, a Szuez Film Kft. Ugyanilyen konstrukcióban üzemel jelenleg az Örökmozgó, a Tabán és a Cirko-Gejzír is, amelyek közül egyedül az Örökmozgó működtetésében érintett közvetve az állam, hiszen annak a MaNDA a bérlője.

A főváros tájékoztatása szerint a hasonló profilú Művész, Puskin és Toldi mozik nézőszáma az elmúlt két évben emelkedett, idén januártól szeptember végéig közel 200 ezer nézőt fogadtak. A Kino és a Tabán életben tartása a magántulajdonban lévő üzemeltető társaságok, a Cirko-Gejzír esetében pedig a működtető magánalapítvány felelőssége.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság emlékeztetni kívánja a közvéleményt arra is, hogy ebben az évben az art mozik technikai korszerűsítésére 100 millió forintot fordított. Továbbá az e mozik műsoraiban megjelenő, külföldi gyártású művészfilmek hazai bemutatásához is hozzá fog járulni a magyar költségvetés. Mindezek mellett idén ősszel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 200 millió forintos kerettel jelentett meg art moziknak szóló pályázatot. Ezek a támogatások 2013-ban is a művészmozik működtetőinek rendelkezésére állnak majd.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság úgy véli, hogy ezeket a vetítőhelyeket elsősorban a nézőket megszólítani tudó filmes szakma és az igényes filmeket szerető, a különleges élményeket igénylő, mindezekért fizetni is hajlandó moziba járók menthetik meg. Azok tehát, akik az illegálisan az internetre feltöltött filmek helyett a valódi élményt nyújtó, fizetős mozikat választják - zárul a közlemény.