FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye
A kormány október 8-án döntött az idei költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedésekről. A napokban véglegessé vált, hogy a Kultúráért Felelős Államtitkárságra 2427 millió forint esik. Ennek megtörtént a részterületekre bontása - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, csütörtökön.
Létrehozva: 2012. november 8., 17:03

Az tárca Kultúráért Felelős Államtitkársága az alábbi döntéseket az államháztartás helyzete miatt hozta meg. A felosztás egyik fő szempontja az volt, hogy a működésükben leginkább a központi költségvetésre szoruló szervezetek támogatása a lehető legkisebb mértékben csökkenjen.

Tájékoztatásuk szerint ugyancsak cél volt a háttérintézmények zavartalan működésének biztosítása, ezért a huszonháromból csak hármat érintenek a mostani döntések. Az államtitkárság törekszik arra, hogy a mostani intézkedés által a kultúra területét érintő források a jövőben pótlásra kerüljenek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága 2012. évi költségvetésének 8,3%-át kitevő intézkedés három háttérintézményét, illetve az úgynevezett fejezeti kezelési előirányzatokon keresztül több olyan szervezetet érint, amelyek pályázat vagy egyéni döntés alapján számíthatnak költségvetési támogatásra.

A korábbi tervezet szerint a Szépművészeti Múzeum költségvetése 250, a Magyar Állami Operaházé pedig 850 millió forinttal módosult volna. Mivel azonban a Magyar Nemzeti Múzeumnál korábban keletkezett, és eddig fel nem használt 777,5 millió forintos megtakarítás bekerült az intézkedésbe, a kultúráért felelős államtitkár elérte, hogy a Szépművészeti csak 100, az Opera pedig 250 millióval költhessen kevesebbet idén a tervezettnél. A két összeg nem a költségvetésből kapott támogatásaikat, hanem a tervezett saját bevételeiket érinti. A Magyar Nemzeti Múzeum által fel nem használt megtakarítás más célra fordítása nem befolyásolja a múzeum működését.

A pályázat vagy egyéni döntés alapján odaítélhető, úgynevezett fejezet kezelésű előirányzat 1229 millió forinttal csökken ebben az évben. Ebből a legnagyobb tétel – 500 millió forint – az előadó-művészeti törvény végrehajtásából adódó feladatokra esik, azaz a kiemelt és független színházakra, énekkarokra valamint zenekarokra.

Az államtitkárság döntése értelmében az úgynevezett II-es és VI-os kategóriába tartozó, mintegy 100 független szervezet egységesen, a korábban jelzett támogatás kétharmadát – összesen közel félmilliárd forint – kapja meg. Így például az október végén a működése felfüggesztését bejelentő, Goda Gábor vezette Artus Társulat 14,285 millió forintra számíthat. A kiemelt intézmények idén a Kultúráért Felelős Államtitkárság költségvetéséből pályázati úton nem juthatnak forrásokhoz.

Ez független normatív alapon járó támogatásuktól. Hét kulturális alapítványt is érint a döntés, összesen 475,2 millió forint összegben. Közülük kettő nem számíthat a tervezett támogatásra, öt pedig csökkentett összeggel számolhat. Az intézkedés következtében ebben az évben 192 millió forinttal kevesebb jut a világörökségi törvényből adódó feladatok végrehajtására is.

További 195 millió forint nyolc, úgynevezett fejezeti sor között oszlik meg, amelyből 40 millió forint a kulturális társadalmi és nonprofit szervezetekre esik. Az ebbe a kategóriába tartozó művészeti szervezetek maradéktalanul megkapják a nyár végén megítélt, a korábbinál nagyobb támogatásokat, míg a közművelődési és örökségvédelmi szervezetek nem. Az idei költségvetési egyenleg tartását biztosító kormányzati intézkedések végrehajtásáról a kultúráért felelős államtitkárság minden érintettet külön értesít - zárul a közlemény.