Kövér: Mindenkinek kötelessége emlékezni és emlékeztetni
2012. november 9., 08:59
Kövér László szerint a totalitárius rendszerek barbárságaira mindig emlékeztetni kell. Az Országgyűlés elnöke erről csütörtök este beszélt Nyíregyházán, ahol a kommunista diktatúra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei áldozatai emlékművének felállítására szervezett jótékonysági koncert résztvevőit köszöntötte.

A házelnök hangsúlyozta: mindenkinek kötelessége emlékezni és emlékeztetni, s minden nemzetnek fejet kell hajtania az áldozatok emléke előtt.

Hozzátette: Szabolcs megyének különösen oka van az emlékezésre, hiszen 1944-ben a régióban kezdődött meg ezreknek a "málenkij robotra" elhurcolása, továbbá Tiszalökön is működött munkatábor a fogságból hazatérteknek, illetve hírhedtté vált a pócspetri egyházüldözés és a gyulaházi kulákok üldöztetése.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere az adománygyűjtő koncert előtt mondott beszédében arról szólt, hogy a városból 1944 novemberében 2300 civilt hurcoltak el "málenkij robotra" a szovjet Vörös Hadsereg katonái, majd a megyéből további 13 500 ember került oroszországi munkatáborokba.

Az önkormányzati vezető megemlékezett arról is, hogy a városhoz tartozó Sóstógyógyfürdőn egykor 7612, a Szovjetunióból visszaérkező embert osztottak el három magyarországi kényszermunkatáborba, Tiszalökre, Recskre és Kazincbarcikára.

Hozzáfűzte: a felállítandó emlékmű minden áldozat előtti főhajtás lesz, s ezzel régi adósságát törleszti az utókor, de szükség volna arra is, hogy "a kommunista diktatúra kiszolgálói részéről végre elhangozzék egy bocsánatkérés".

A kommunista diktatúra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei áldozatainak emlékművét a nyíregyházi Periférián Alapítvány állíttatja.

Szilassy Géza, az alapítvány elnöke - aki a rendszerváltás utáni első szabadon választott parlament MDF-es országgyűlési képviselője volt - az MTI-nek elmondta: az emlékmű egy ötágú csillagalapon vasbeton rácsok között gúzsba kötött alakot ábrázol majd, aki dacosan felemeli fejét, jelezve a politikai szembenállását. A vasból és gránitból készülő köztéri alkotást Nagy Lajos Imre szobrászművész készíti. Az emlékműállítás 15-20 millió forintos költségét közadakozásból teremti elő az alapítvány.

A csütörtök esti jótékonysági koncerten Pitti Katalin Liszt-díjas művész lépett fel a helyi nemzetközi nyíregyházi Cantemus kórussal együtt.

(MTI-fidesz.hu)