ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A Belügyminisztérium közleménye

A bicskei táborban élő menekültek és oltalmazottak ma petíciót juttattak el a Belügyminisztériumhoz.
Létrehozva: 2012. november 20., 17:43
nyomtat küld

Ezzel kapcsolatban a tárca a következőket közli: Magyarországon a nemzetközi védelemben részesített menekültek részére társadalmi beilleszkedésük elősegítése érdekében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a hatályos menedékjogi szabályokban foglaltak alapján széles körű támogatást nyújt. A menekültek elismerésük után hat hónapig tartózkodhatnak befogadó állomáson, mely időtartam kérelemre további hat hónappal meghosszabbítható.

Ezen időszak alatt a menekültek számos ellátást vehetnek igénybe, mint például a napi háromszori étkezés, személyes használatú eszközök és ruházat biztosítása, szabad felhasználású havi költőpénz folyósítása. A befogadó állomáson élőket ingyenes egészségügyi ellátás is megilleti, továbbá foglalkoztatás keretében munkát is vállalhatnak, amelyért havi juttatásban részesülnek. A BÁH humanitárius megfontolásokból, hasonlóan az előző évek gyakorlatához, március 31-ig biztosítja a befogadó állomáson történő tartózkodás lehetőségét azoknak, akik nem tudják a jogszabály által meghatározott időtartam alatt megteremteni a kiköltözéshez szükséges feltételeket.

A menekültek 520 órás ingyenes magyar nyelvtanfolyamon vehetnek részt, és a BÁH a nyelvvizsga költségét is megtéríti. A menekültügyi hatóság folyamatosan erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a nemzetközi védelemben részesített személyek mielőbb önfenntartókká váljanak. Ennek érdekében segítséget nyújt az álláskeresésben, az alapfokú iskolai végzettség megszerzésében, továbbá szakképzésben történő részvételhez is.

A befogadó intézményből történő kiköltözést követően a menekültek további támogatásokat vehetnek igénybe, így különösen: kiköltözési segélyben, lakhatási támogatásban vagy önálló ingatlan megszerzése érdekében kamatmentes kölcsönben, rendszeres létfenntartási támogatásban részesülhetnek. A gyermekek esetében ezen felül a BÁH hozzájárul az oktatási-nevelési költségekhez, többek között beiskolázási támogatással, valamint utazási költségtérítéssel. 2012-ben a menekültekre fordított kiadások elérték az 1 milliárd forintot, melyből a menekülteknek folyósított támogatások összege mintegy 220 millió forintot tett ki.

(Kiadó: Belügyminisztérium)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések