Főpolgármesteri Hivatal: veszélybe került a hajléktalanok létbiztonsága
2012. november 22., 08:30
A fővárosi és a kerületi polgármesterek szerint az Alkotmánybíróság (Ab) hajléktalanokkal kapcsolatos döntése elveszi az önkormányzatoktól azokat az eszközöket, amelyekkel megteremthetnék a hajléktalan emberek létbiztonságát.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez is eljuttatott szerdai közleménye szerint Tarlós István főpolgármester egyeztetést tartott a tizenkilenc kerület polgármesterével, illetve alpolgármesterével a hajléktalanellátásról.

Álláspontjuk szerint az Ab - azzal, hogy múlt kedden alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát - kiveszi az önkormányzatok kezéből azokat az eszközöket, amelyek a fővárosban lakók életkörülményeinek biztonságát, illetve a hajléktalanok létbiztonságát megteremtenék. A főváros és kerületei ezért kezdeményezik, hogy az Országgyűlés a jogalkotás eszközeivel lépjen fel azért, hogy az ezzel kapcsolatos önkormányzati feladatok teljesíthetők legyenek - írták.

A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntése miatt a jövőben nem garantálható a hajléktalanok alacsony halálozási aránya. A kormánypárt múlt csütörtökön közleményében azt írta, tudomásul veszik az Ab döntését, ugyanakkor kudarcnak tartják azt a politikát, amely lehetővé teszi, hogy a nehéz sorsú emberek az utcán éljenek, hiszen ezáltal a hajléktalanok még inkább kiszolgáltatottabbakká válnak és a közbiztonság is romlik.

A Fidesz szerint az Európai Parlament irányelve alapján 2015-ig fel kell számolni az utcai hajléktalanságot, tehát mindenképpen azon kell dolgozni, hogy ez a célkitűzés megvalósulhasson. Hangsúlyozták: fontos és sürgős, hogy az otthon nélküliek ellátási rendszere hatékonyabb legyen, ennek érdekében a kormány maximalizálta a már meglévő hajléktalanszállók befogadóképességét, sőt új ellátóhelyeket is létesített. A Belügyminisztérium, valamint az Emmi szociális államtitkársága továbbra is mindent megtesz azért, hogy a hajléktalanok problémáira megoldást találjon. "Nem hagyhatjuk, hogy emberek fagyjanak meg közterületeinken" - áll a párt közleményében.

(MTI-fidesz.hu)