ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Nemcsak az igazságszolgáltatás, a közigazgatási eljárások is gyermekközpontúbbak lesznek

Létrehozva: 2012. november 22., 13:15
nyomtat küld

Idén, a Gyermekbarát igazságszolgáltatás évének jegyében számos az igazságszolgáltatási eljárásokat érintő jogszabály-módosítás történt a gyermekek védelmére. A gyermekek a Büntető Törvénykönyv módosításának köszönhetően is fokozottabb védelmet kaptak, az új Btk. szigorúan lesújt a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőire. A kormány emellett a közigazgatósági hatósági eljárásokban is érvényesíteni kívánja a gyermekközpontúságot; felére csökkenhetnek a gyermekvédelmi eljárások ügyintézési ideje, továbbá  a gyermek érettségi szintjének megfelelő tájékoztatást írnak elő a hatóságoknak. Az erről szóló törvénycsomagot a tárca hamarosan az Országgyűlés elé terjeszti.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a közigazgatás és hatósági eljárásról szóló törvény módosításával érvényesíti a gyermekbarát közigazgatás alapvető szabályait, a Gyermek jogairól szóló (New Yorkban, 1989. november 20-án kelt) Egyezménnyel összhangban. A jogszabály-módosítások célja, hogy a különböző hatósági eljárásokban is fokozottabb figyelmet fordítsanak a gyermekek speciális igényeire, valamint a gyermekek érdekének fokozott védelme jelenjen meg a közigazgatási hatósági eljárások lebonyolítása során is.

A közigazgatási hatósági eljárások alapelvei között deklarálnánk a gyermekek érdekének fokozott védelmét így erősítve azt, hogy a hatóságok a kiskorúakat érintő eljárásaik és döntéseik a gyermekek érdekét vegyék figyelembe. Lehetséges lenne például, hogy maga az eljáró hatóság is dönthessen a gyermek érdekeit képviselő ügygondnokok kirendeléséről (ne csak a gyámhivatal), ezáltal a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárások ügyintézési határideje a felére, 30 napról 15 napra csökkenne.

A javaslat a lehető legszélesebb körben építené be a törvénybe a cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes ügyfelek, szellemi érettségüknek megfelelő szintű tájékoztatását. A tanúmeghallgatás során speciális szabályokat vezetnének be a korlátozottan cselekvőképes személyek, így a gyermekek tanúvallomásával kapcsolatban is. Meghallgatásuk során is kiemelt figyelmet fordítanak az adott személy érdekeinek a figyelembe vételére. A módosításoknak és a fogalmak pontosításának köszönhetően nemcsak a kiskorúakat, hanem mindazokat védenék a hatósági eljárásokban, akik egészségi, illetve szellemi állapotuk miatt eleve nagyobb fokú védelemre szorulnak.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Sajtó Főosztály)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések