A 2013. évi uniós költségvetés felé
2012. november 27., 09:11
Szoros határidőkkel és felelős kompromisszumkészséggel megalkotható a jövő évi európai költségvetés. Az Európai Parlament a polgárok érdekeit és az adott szó becsületét, vagyis az Unió szavahihetőségét védi, amikor ragaszkodik az idei évben még kifizetendő támogatások előteremtéséhez.

A mai napon az Európai Bizottság részéről Janusz Lewandowski költségvetési biztos az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága elé terjesztette a 2013. évi uniós költségvetés új tervezetét. Az új tervezet kisebb módosításokkal lényegében megerősíti a korábbi előterjesztés keretszámait, a kötelezettségvállalások szintjét 151 milliárd euróban, a kifizetések szintjét 137,8 milliárd euróban határozza meg.

Ezzel a Bizottság eleget tett annak a kötelezettségének, hogy új tervezetet nyújtson be. A korábbi viták tárgyát képező, mintegy 9 milliárd euró többletet igénylő 2012-es pótköltségvetés tervezete változatlan. Surján László kereszténydemokrata politikus megerősítette: 2012-ben bekövetkezett, amit már a 2011. év végi megállapodáskor láttunk: a költségvetésbe betervezett kifizetések nem elegendőek a futó programokra. A befejeződött programok költségét a tagállamok joggal igénylik, hiszen a megelőlegezett költségeket okvetlenül ki kell fizetni. A beruházások már megvalósultak, a kutatás-fejlesztési projektek futnak, az Erasmus programban részt vevő diákoknak ki kell fizetni az ösztöndíjaikat.

Surján László hozzátette: "Az Európai Parlament továbbra is ragaszkodik a polgárok érdekeihez és követeli a korábbi megállapodások megtartását. Egy pontban, az olaszországi földrengés kárainak enyhítésében, már sikerült előrelépni: a Tanács és az Európai Parlament 760 millió eurót mozgósított erre a célra. Az Európai Parlament az érintett polgárok érdekében ragaszkodik ahhoz, hogy a vállalt pénzügyi és egyben jogi kötelezettségek teljesüljenek. A 2013. évi uniós költségvetés elfogadását egyedül a nettó befizető tagállamok szószegést is vállaló önzése akadályozhatja meg. Ugyanakkor a megegyezés jobb légkört teremthet a többéves pénzügyi keretterv tárgyalásainak jövő évi folytatásához is".

Az Európai Bizottság új költségvetési tervezetéről a Parlamentnek és a Tanácsnak 2012. végéig kell megállapodnia, ha ez nem sikerül, akkor a jövő évben havonként az idei költségvetés 1/12-ét lehet elkölteni, ami például a mezőgazdasági támogatások terén mérhetetlen zavarokhoz vezetne.

(EPP-HungarianPress)