Új szoborral gazdagodott a XII. kerület
2012. november 29., 13:52
Borza Teréz Ferenczy Noémi-díjas porcelánművész és Kontur András szobrászművész Hajnal/Fény című szobrával gazdagodott a XII. kerületi Gesztenyés kert. A carrarai márványból és süttői mészkőből készült alkotást ajándékba kapták a hegyvidék polgárai a két művésztől. A szoboravatáson beszéédet mondott Pokorni Zoltán polgármester.

A carrarai márványból és süttői mészkőből készült alkotást ajándékba kapták a hegyvidék polgárai a két művésztől. Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere a csütörtöki szoboravatáson tartott beszédében utalt arra, hogy Borza Teréz már a világ számos helyén, köztük Finnországban, Japánban, Brüsszelben és a Hegyvidék Galériában is tartott kiállítást, ám a művésznek ez az első kültéri szobra. Külön köszönetet mondott Kontur Andrásnak, amiért szolgálatkészen viszonyulva egy másik művész gondolataihoz és alkotásához segítette a mű megszületését. A polgármester közölte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert támogatásból készült alkotásnak csupán a felállítási költségeit állta az önkormányzat. A Gesztenyés kertben magasodó alkotást a tervek szerint idővel éjszakára is megvilágítják.

Ezeknek a plasztikáknak az az óriási jelentőségük, hogy nem kívánják meg a nyelvtudást: a jó művészeti alkotás visszaszól, válaszol, ahogy ez a mű is közvetíti azt az üzenetet, amellyel az alkotó felruházta - méltatta a művet Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Pokorni Zoltán megjegyezte, hogy a szobortól keletre avatják fel jövő tavasszal - a magyar kormánnyal együttműködve - Esterházy János szobrát, amely a polgármester szerint "régi adóssága Magyarországnak".

(MTI-fidesz.hu)