Csökkent a munkanélküliek száma Szabolcsban
2012. november 29., 16:28
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében havi és éves összevetésben is csökkent a regisztrált munkanélküliek száma; az október végi adatok szerint 53 285 regisztrált álláskeresőt tartott nyilván a megyei kormányhivatal munkaügyi központja.

A szervezet honlapján olvasható információk szerint év elejétől hónapról-hónapra folyamatosan mérséklődik az álláskeresők száma; januártól – amikor több mint 74 ezerrel tetőzött létszámuk – októberig közel harminc százalékkal esett vissza az álláskeresői állomány nagysága.

Az októberi létszám a szeptemberi adatokhoz képest két, míg a tavaly októberihez viszonyítva több mint három százalékkal mérséklődött. A csökkenés a létszámot tekintve a nyíregyházi, arányaiban azonban a vásárosnaményi és a nyírbátori körzetekben volt látványosabb.

Ebben a hónapban a szeptemberinél 15 százalékkal kevesebben, 4791-en kérték nyilvántartásba vételüket, többségük a korábbiakban már szerepelt a regiszterekben. Minden tizedik ügyfél első alkalommal kereste fel a munkaügyi kirendeltségeket, számuk egy hónap alatt közel felére, 433 főre esett vissza - olvasható a munkaügyi központ weboldalán.

Októberben az utolsó munkahelyükön fizikai munkát végzők aránya 86 százalékot tett ki az álláskeresők körében. A huszonöt év alatti álláskeresők csoportjába – 6,4 százalékos létszámcsökkenés után – 10 124 álláskereső tartozott, míg a 9 574 ötven éven felüli állástalan száma stagnált egy hónap viszonylatában.

Az októberi adatok szerint a szakképzetlennek száma 32 483 volt, ez egy hónap alatt 1,2 százalékos csökkenést jelent. A 20,8 ezer fős szakképzett álláskeresői állomány mintegy kilenc százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel. A pályakezdők száma 7993 volt októberben, létszámuk nyolc százalékkal csökkent egy hónap alatt. Közülük 390-en rendelkeztek felsőfokú végzettséggel.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében októberben 2171 új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók. A hónap elején a már rendelkezésre álló közel háromezer álláshellyel együtt így összesen több mint ötezer elhelyezkedési lehetőség kínálkozott az álláskeresők számára. A foglalkoztatás jellegét tekintve az újonnan bejelentett állások 85,6 százalékát valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretein belül kínálták fel.

(MTI-fidesz.hu)