ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Kárpátalján is megismerhették a magyarországi jó gyakorlatokat

A kárpátaljai, magyar ajkú romák számára az oktatás jelentheti a megoldást a felzárkózáshoz. Erről Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára beszélt a "Roma Felzárkózás Kárpátalján" című konferencián pénteken, Beregszászon.
Létrehozva: 2012. december 2., 10:33
nyomtat küld

A konferenciát a beregszászi magyar közösség kezdeményezte, hogy megismerjék a Magyarországon sikeres felzárkózási programokat. A magyar kormány kötelessége a határon túli, magukat magyarnak valló, magyar ajkú, a roma etnikumhoz tartozó polgárokat is segíteni.
Langerné Victor Katalin elmondta, hogy Magyarország volt az első európai uniós tagállam, amelyik elnöksége idején egy keretstratégia megalkotásával vállalta a romák felzárkózásának európai szintre emelését. Hazánk készítette és nyújtotta be Brüsszelbe elsőként Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiáját, amelyet nagy elismerés és érdeklődés övezett. Az Európai Unióba történő belépés előtt álló országok számára Magyarország ezért is fontos partner, amelyet a Roma Integráció Évtizede Program tagországai előzetesen is hangsúlyoztak. A stratégia megalkotása szemléletváltással is járt, ami a felzárkózás sikerességének fontos feltétele. Ez a gyakorlati szemléletű komplex megközelítés a stratégia keretében egy programhálóként ölt testet.

Az egymásba kapcsolódó, a szakpolitikai cselekvések hatékonyságát segítő tervezést mindenütt a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiánk erősségének tartják. Különösen nagy érték a romák felzárkózásának segítését célul tűző államok számára az, hogy a gyakorlatban bizonyított, sikeres programokról is beszámolhatunk. A felhalmozott ismeretek átadását szívesen veszik. A Stratégia és a hazai tapasztalatok, jó gyakorlatok megismerésére igény mutatkozik a szomszédos országok magyarlakta területein is. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a kárpátaljai közösség kérésének eleget téve a Beregszászi Roma Naphoz kapcsolódó konferencián ismertette hazánk felzárkózási stratégiáját. Az eseményen kiscsoportos szakmai egyeztetetéseken a felzárkózás helyi szereplőivel érdemi párbeszédre és tapasztalatcserére is lehetőség nyílt. A konferencia résztvevői elismeréssel illették azt, hogy hazánk egymásra épülő és egymásba kapcsolódó programokkal teszi lehetővé, hogy a társadalomból kiszoruló rétegek tagjai a kisgyermekkortól a felnőttkorig esélyt kapjanak a felzárkózásra. Ebbe a támogatási hálóba a leszakadó társadalmi rétegek tagjai bármelyik életszakaszban bekapcsolódhatnak.

(Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések