A főváros védelmi bizottsága felkészült a télre
2012. december 4., 13:19
Budapest Főváros Védelmi Bizottsága felkészült a télre, és megtette azokat az intézkedéseket, amelyekkel magas színvonalon el tudja látni feladatát - jelentette ki Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke az operatív törzs kétnapos gyakorlatát követő sajtótájékoztatón kedden.

Pesti Imre elmondta: az együttműködő szervezetek bármilyen váratlan helyzetben hibátlanul teljesítenek. Szólt arról, hogy a katasztrófavédelem, az elmúlt tél tapasztalatai alapján, az átszervezés után még hatékonyabb lett, a jó felkészülés eredményeként nem volt fennakadás, s a korábbi évekhez képest majdnem nullára csökkent a fagyhalál. Ismertette, hogy az egészségügyi intézmények, kórházak is felkészültek, és bármilyen kihívás esetén el tudják látni a betegeket, sérülteket. Jelentősnek nevezte a Fővárosi Veszélyhelyzet-kezelési Központban végbement informatikai fejlesztéseket is.

Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy a felkészülésbe a hivatásos, szakmai szervezetek mellett a karitatív, önkéntes szervezeteket is bevonták. Példaként említette, hogy az igazgatóság 50 terepjárót készített fel, amelyekkel a legzordabb időjárás esetén is eleget tudnak tenni a feladatoknak. Mint mondta, a műszaki felkészülés mellett a lakosság tájékoztatására is kiemelt figyelmet fordítanak, s nemcsak veszélyhelyzet esetén.

Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány közölte: két felszerelt betegszállítót indítanak útnak, a körzeti megbízottak sűrűbben járőröznek a külterületeken és a hétvégi házas területeken. A rendőrök, közterület-felügyelők, civil és karitatív szervezetek munkatársai együtt járják majd az utcákat, aluljárókat. A rendőrök tájékoztatják a rászorulókat az ellátási lehetőségekről - tette hozzá a rendőrfőkapitány, aki arról is beszámolt, hogy szervezett keretek között hajléktalanszállókon is tartanak majd baleset- és bűnmegelőzési oktatást.

(MTI-fidesz.hu)