Az állam 1758 település adósságát rendezi az év végéig
2012. december 4., 14:50
Sárbogárd a nagyarányú munkanélküliség és az alacsony iparűzésiadó-bevétel miatt nehéz helyzetben van, ezért adósságállományának hetven százalékát vállalja át az állam - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára újságíróknak a Fejér megyei város polgármesterével folytatott keddi tárgyalása után Sárbogárdon.

Tállai András hangsúlyozta, hogy az állam 1758, ötezer lakosúnál kisebb település adósságát rendezi az év végéig. Az önkormányzatok és a hitelezők "vélhetően a két ünnep között hozzájutnak" pénzükhöz. Az ennél nagyobb települések esetében március után írják alá a háromoldalú szerződéseket az önkormányzatok, az állam és a pénzintézetek. Legkésőbb június 30-áig befejeződik a települések adósságrendezése.

Az MTI kérdésére az államtitkár közölte: a 2013-as költségvetési törvénybe bekerül egy olyan passzus, amely szerint a kistelepülések adósságrendezésénél a kormánynak egyedi mérlegelési lehetősége van. Amennyiben kiemelkedően magas az egy főre jutó adósságállomány, akkor a kormány meg fogja vizsgálni annak okát - tette hozzá.

Kiemelte: az érintett 1758 önkormányzatból "maximum 52-ről lehet szó, de az adósságállományukból negyven százalékot akkor is megkapnak". Példaként vállalkozási célú hitelfelvételt, konkrétan egy szállodavásárlást említett, amelyet nem konszolidálnak, mert az adósságrendezés "az igazságosságot szolgálja".

A térség 34 települése közül huszonhetet érint a konszolidáció

Sükösd Tamás (Fidesz) polgármester közölte: történelmi lehetőség a városnak a konszolidáció, mert 2002 és 2010 között a bővülő feladatokat csökkenő normatív támogatásokkal kellett ellátniuk. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt ciklusokban százmilliós nagyságrendű devizakötvény-kibocsátás történt Sárbogárdon, miközben az iparűzésiadó-bevétel a hasonló méretű megyei városokénak töredéke.

Varga Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő, Cece polgármestere elmondta: a térség 34 települése közül huszonhetet érint a konszolidáció. Hangsúlyozta: a többi község nem vagy csak nagyon kevés intézményt működtetett, esetleg nem voltak hitelképesek.

(MTI - fidesz.hu)