FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Emmi: csaknem négyszáz hátrányos helyzetű hallgató kap ösztöndíj-támogatást
Csaknem négyszáz, a felsőoktatásban tanuló, hátrányos helyzetű fiatal kaphat ösztöndíj- és önköltség-támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Út a felsőoktatásba elnevezésű esélyteremtő programjának köszönhetően.
Létrehozva: 2012. december 4., 18:09

A tárca kedden az MTI-vel azt közölte: az érvényes pályázatot benyújtó mind a 399 jelentkezőnek megítélték a támogatást, amelynek a keretösszege csaknem 80 millió forint volt. A vissza nem térítendő ösztöndíj-támogatás mértéke a pályázók nagy részénél havonta 20 ezer forint. Hozzátették, hogy az önköltség-támogatás keretében az önköltséges képzésben részt vevő hallgató a képzési önköltség maximum 90 százalékát is megkaphatja. A támogatási döntésről minden pályázó értesítést kap, a döntési lista az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján is megtalálható.
    
A minisztérium tájékoztatása szerint a nyertes pályázóknak szóló, postai úton megküldött értesítések tartalmazzák majd a szerződéskötés feltételeit és az ahhoz szükséges dokumentumok beküldési határidejét, módját.
    
Az Emmi kiemelte: az Útravaló ösztöndíjprogram Út a felsőoktatásba elnevezésű, idén indult alprogramjának résztvevői valóban úgy érezhetik, hogy ösztöndíjat kapnak és nem szociális támogatást. A nyertes pályázóknak komoly feltételeknek kell megfelelniük, a második félévtől a hallgatók csak megfelelő számú kreditpont elérése esetén részesülnek támogatásban.
    
Az Útravaló ösztöndíjprogram átfogó céljai közt szerepel a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének elősegítése, a fiatalok továbbtanulásának és diplomaszerzési esélyeinek javítása, a számukra elérhető ösztöndíjrendszer megújítása. A kormány az esélyegyenlőségi alprogramok keretében tavaly összesen több mint 1,6 milliárd forint támogatást nyújtott, s a 2011-2012-es tanévben 15 százalékkal több volt a programba újonnan belépő tanulók száma, mint az előző tanévben.