Kövér: A kormány azért dolgozik, hogy élhetőbb legyen a világunk
2012. december 5., 08:22
Európa nemcsak gazdasági, hanem sokkal súlyosabb: erkölcsi válságban is van - mondta Kövér László Pápán, a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendégeként tartott előadásában az evangélikus templomban kedden.

A házelnök felidézte pápai gyökereit: 1959-ben született a városban, itt járt általános, majd középiskolába. Egykori tanárainak hálás az erkölcsi útravalóért, gyerekkori barátságait pedig ma is őrzi - mondta. "Ennek a városnak volt tartása, és ezt az ember magába szívta, s magával vitte" - jellemezte a "pápai miliőt", amelyben felnőtt. "Nem készültem annak, ami lettem, hanem vidéki kisvárosi értelmiségi létet képzeltem el" - tette hozzá. Politikai pályája legelején nem gondolta, hogy ezen is marad - közölte. Pápai díszpolgári címét nagyra értékeli, ezt az este folyamán többször is hangsúlyozta.

Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, azt mondta, "nem voltunk felkészülve arra, ami a rendszerváltozás után történt". Kifejtette, hosszú időn volt olyan illúzió, hogy "van valami minta", ez az illúzió azonban mára eloszlott. A látszólagos anyagi jólét árát megfizette Nyugat-Európa, sok mindent feláldoztak a materiális értékek élvezetéért, ami eddig tartott - mutatott rá.

Az Országgyűlés elnöke szerint egy korszak befejeződött Magyarország és Európa történelmében, a rendszerváltozás korszaka véget ér, valami új kezdődik, de hogy mi, "még nem egészen tudjuk" - fogalmazott. Nincs illúzió, nincs eligazító minta, a materiális gazdasági növekedés tartalékai kimerültek, a válság pedig, amelynek a közepén vagyunk, nem csupán gazdasági, hanem erkölcsi válság - tette hozzá.

"Ha azt várják bármelyik európai politikustól, hogy megmondja mi vár ránk, holnap, holnapután, jövőre, 10 év múlva, onnan tudják biztosan, hogy hazudik, hogy magabiztosan elkezd róla beszélni, mert fogalmuk sincs. Ez a legőszintébb válasz, fogalmuk sincs" - hangsúlyozta a házelnök. A kormány azért dolgozik, hogy élhetőbb legyen a világunk: például több gyerek szülessen családban, mint azon kívül, a pedagógusoktól a diákok pedig egy életre szóló útravalót kapjanak.

Pápa jövőjéről Kövér László azt mondta: el szeretné érni, hogy olyan város legyen, amely perspektivikus jövőt tud biztosítani a fiataljainak.

(MTI-fidesz.hu)