Csökkentené a gáz- és villanyárakat a kormány
2012. december 5., 13:26
A gáz- és villanyár 10 százalékos csökkentése feltételeinek kidolgozására kérte a kormány az illetékes minisztériumot a kormányszóvivő közlése szerint.

"A kormány szerdai ülésén arra kérte fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy dolgozza ki a gáz- és villanyár 10 százalékos csökkentésének feltételeit" - nyilatkozta az MTI-nek Giró-Szász András a kormányülés szünetében. Részleteket későbbre ígértek.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy a kormány a rezsiköltségek csökkentésén dolgozik. Ezt az ezen a területen működő cégek profitjának csökkentésével és az ezzel a lépéssel érintett összeg embereknél hagyásával tervezi a kabinet. "A közszolgáltatások nem arra valók, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa" - mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: azt elfogadja, hogy az energiát termelő cégeknél profitnak kell jelentkeznie, de a fogyasztó és a termelő közé "ékelődő" szereplők esetében a profitot minimálisra kell csökkenteni.

Húsipari cégek helyzetéről lesz egyeztetés

A kormány szerdai ülésén áttekintette a Gyulai Húskombinát, valamint a kaposvári és a pápai húsipari cég kérdését, és egyeztetést kezdeményez jövő hétfőre a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János és az adott települések önkormányzati vezetőivel a húsipari vállalatok problémáinak megoldása érdekében - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő az MTI érdeklődésére.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára múlt héten közölte, hogy soron kívüli kormányzati intézkedések várhatók a Gyulai Húskombinát megmentésére, az üzem helyzetének rendezésére elkészült egy előterjesztés. Kedden a szaktárca húsipari szakszervezeti vezetőkkel egyeztetett a Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolási eljárása során előállt helyzetről és a húsipari dolgozókat tömörítő szakszervezet szombatra tervezett demonstrációjáról.

(MTI-fidesz.hu)