Trianon emlékkiállítás a Klauzál Házban
2012. december 6., 11:06
A várpalotai Trianon Múzeum harmincegy nagyméretű, színes tablója, ami a magyar nemzet sorsát máig megpecsételő Trianoni békediktátum történetét és tragikus sorsát mutatja be, december 15-ig látható a XXII. kerületi Klauzál Házban.

A december 5-én nyílt tárlaton Szabolcs Attila polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: „a tárlat nem csupán a fiataloknak, de még a középkorúaknak is sok-sok újat mond, hiszen évtizedekig nem volt szabad beszélni a Trianon okozta tragédiáról.”

Németh Zoltán országgyűlési képviselő megnyitóbeszédében elmondta: ez a kiállítás rávilágít arra, hogy Trianon olyan fájdalmat okozott, amit soha nem felejthetünk és nem is szabad elfeledni hagyni. Hiszen gondolni kell azokra, akiket sújtott és kisebbségi sorba taszított a mai napig. Elmondhatjuk, hogy ez a szomorú esemény nem tudta szétszakítani a családi kötelékeket. Mert szétszakítani csak akkor lehetne, ha hagynánk. Fontos a nemzeti összetartozás, a nemzetegyesítés elindult, és ma is zajlik. Sokan megfogalmazták már, hogy a Kárpát-medence földrajzilag, gazdaságilag mindig is egységet képezett. A képviselő utalt még a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok fontosságára is.

Németh Zoltán még hangsúlyozta: „2004. december 5-e épp oly szomorú és emlékezetes napja történelmünknek, mint Trianon. Arról a napról a közöny és a megosztás jut eszünkbe. 2010 óta viszont más idők vannak: azóta a szolidaritást és a nemzeti összetartozást tettekben is kifejezte az országgyűlés és a kormány”. Mint közismert, nyolc évvel ezelőtt, december 5-én lett eredménytelen a kettős állampolgárságról szóló népszavazás, az abban az időben kormányon lévő MSZP és SZDSZ kampánya következtében.

(fidesz.hu)