Kecskemét 8,8 hektár ingatlant kapott az államtól
2012. december 7., 09:06
Kormánydöntés alapján, a város kérésére olyan, milliárdos értéket képviselő ingatlanegyüttes kerül Kecskemét tulajdonába, amelyen csak közcélú beruházásokat lehet megvalósítani - közölte a Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a kecskeméti városházán tartott sajtótájékoztatón.

Az Orbán-kormány lezárta a privatizációt és az állami vagyon elherdálásának a folyamatát, a meglévő állami vagyont azoknak adja, akik a legjobban tudják hasznosítani - mondta az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány gazdaságpolitikájában kiemelt szerepet kap a kecskeméti térség is, amelyet a közelmúltban a Mercedes-Benz céggel kötött megállapodás is erősít.

Hegmanné Nemes Sára felhívta a figyelmet arra, hogy a Homokbánya városrészben átadott területet csak közcélra, bérlakások kialakítására, valamint oktatási célra lehet hasznosítani.

Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója elmondta: 15 évig más célra nem lehet hasznosítani az ingatlant, és nem terhelheti meg az önkormányzat.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a város azért kérte az ingatlanegyüttest, mert a négy évvel ezelőtt megkezdett gazdaságfejlesztésben az egykori orosz laktanya területe kiemelt szerepet kap. A területen 300-400 bérlakást alakítanak ki, illetve alapfokú, valamint a főiskolával együttműködve felsőfokú oktatási centrumot hoznak létre - fűzte hozzá.

Az elképzelés szerint, a korábban megkapott területen működő német iskolára építve, oktatási centrum kialakítását tervezi az önkormányzat, ahova nem csak a német állampolgárságú gyerekek fognak járni.

Zombor Gábor elmondta, hogy három jelentős beruházás engedélyeztetési tervei vannak az önkormányzatnál, de ezekről egyelőre nem adott több tájékoztatást.

Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy a területen korábban megkapott ingatlanokban 240 költségalapú bérlakást alakított ki a város, ennek 200 millió forint bevételét további bérlakások építésére fordítják.

Elmondta, hogy az egykori orosz tiszti lakásokban 40-60 négyzetméter alapterületű, egy-, másfél és kétszobás, költségalapú bérlakásokat fognak kialakítani, amelyekre igény van a városban.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint az ingatlanon lévő nagyobb épületeket ipari célra, raktárak kialakítására, valamint kisebb vállalkozások számára lehet majd hasznosítani.

(MTI-fidesz.hu)