FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Új fejezetet nyitott az ország a korrupcióellenes harcban
Magyarország új fejezetet nyitott a korrupcióellenes harc terén - írta a korrupcióellenes világnap alkalmából a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a kormányzati honlapon megjelent tájékoztatásában.
Létrehozva: 2012. december 10., 08:27

A tárca álláspontja szerint a kormány az elmúlt húsz év legintenzívebb korrupcióellenes intézkedéssorozatát hajtotta végre. "Meggyőződésünk, hogy az elmúlt években büntetlenül hagyott és szervezetten gyakorolt korrupciónak és az afelett szemet hunyóknak súlyos szerepe van az ország gazdasági és pénzügyi helyzetének kialakulásában, az általános erkölcs és bizalom lábbal tiprásában" - fogalmaztak. Egyben hangsúlyozták: a kabinet elkötelezett abban, hogy az állam iránti bizalmat növelje, és minden rendelkezésre álló eszközzel garantálja a nemzeti vagyonnal és a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a korrupció felderítését, a bűnösök elszámoltatását.

A KIM a kormany.hu oldalon több korrupcióellenes intézkedést is részletesen ismertetett, így például azt, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter tavaly nyilatkozatot írt alá a korrupció elleni összehangolt, hatékony állami fellépésről Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Baka Andrással, a Legfelsőbb Bíróság elnökével és Polt Péter legfőbb ügyésszel. A nyilatkozat aláírásának egyéves évfordulóján pedig az állami szervek vezetői közösen értékelték az eddig elvégzett munkát és eredményeket. Emlékeztettek továbbá, hogy Magyarország 2010 szeptemberében csatlakozott a Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémiához, a kormány pedig elfogadta közigazgatási korrupciómegelőzési programját.

A kormány  eddigi korrupcióellenes intézkedéseiről bővebben az alábbi linken olvashat.

A korrupcióellenes világnapot annak emlékére tartják december 9-én, hogy 2003-ban ezen a napon a mexikói Méridában ünnepélyesen megnyitották aláírásra az ENSZ-közgyűlés által 2003. október 31-én elfogadott korrupcióellenes konvenciót.