Varga: Biztonsági hálóra van szükség
2012. december 30., 17:29
Többen már külföldön is elismerik, hogy hazánk a válságra egy olyan speciális választ adott, amely a korábbi állapothoz képest Magyarországot messze távolította el az adósságválságban lévő országok csoportjától - jelentette ki Varga Mihály az Echo TV heti mérleg című műsorában.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az Echo Televízió Heti mérleg című műsorában kifejtette: a gazdaságpolitikában mindig szükség van ortodox és unortodox lépésekre, mert ha egyféle megoldással nem lehet eredményt elérni, akkor egy ötletgazda módon kell azokat az intézkedéseket számba venni, amelyekkel eredményt lehet elérni.

A múlt héten a Fitch nemzetközi hitelminősítő megerősítette Magyarország szuverén adósosztályzatait, a besorolások kilátását pedig negatívról stabilra javította. Magyarország szuverén osztályzatainak kilátása a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül most már kettőnél stabil.

Az Echo Tv-nek adott évértékelő interjúban Varga Mihály nem a 2012. év utolsó heteit tekinti fordulópontnak a nemzetközi megítélés szempontjából, hanem úgy véli, ez idén július környékén következett be. Az idei év kronológiájára emlékeztetetve a politikus felhívta rá a figyelmet, hogy januárban a Fitch éppen leminősítette Magyarországot, tavasszal pedig az Európai Bizottság döntéshozói az uniós támogatások felfüggesztésére tettek javaslatot. A politikus szerint nyáron kezdett visszaállni a bizalom.

„Az MNB-törvény módosítása, az áprilisi Orbán–Barroso-találkozó, és a magyar kormány június-júliusi intézkedései járultak hozzá ahhoz, hogy ez a fordulat bekövetkezhetett” – tette hozzá a tárca nélküli miniszter.

A Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokról szólva Varga Mihály újfent leszögezte: a kormány határozott szándéka volt, hogy megállapodjon az IMF-fel és az EU-val. A politikus annak a meggyőződésének adott hangot, hogy 2011 novemberétől egy olyan politikai vita indult el, melynek semmilyen köze nem volt a valutaalappal történő megállapodáshoz. Egyebek között ide sorolta a bírák korhatárának a kérdését és a médiatörvényt is. Ugyanakkor Varga Mihály elismerte, hogy az év második felétől Magyarország kevésbé szorult arra, hogy a megállapodás megszülessen.

A volt pénzügyminiszter felhívta rá a figyelmet, hogy egyre több pénzügyi elemző ismeri el: Magyarország finanszírozható, a kormánynak volt igaza, hogy nem pénzre, hanem egy biztonsági hálóra van szükség. Reményét fejezte ki, hogy ennek megkötése a 2013-as év elején meg fog születni.

(echotv.hu)