FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Egyedülálló rekord az 1990-es választások óta
Már 77 hónapja az ország legnépszerűbb politikai alakulata a Fidesz–KDNP, amely a decemberi felmérések szerint is stabilan vezet riválisaival szemben. Az ellenzéki térfélen továbbra is nagy a zavar, bár az jól látszik, hogy a Bajnai vezette Együtt 2014 folyamatosan veszít támogatottságából.
Létrehozva: 2013. január 8., 10:40 | Utoljára frissítve: 2013. január 8., 10:43

2012 utolsó hónapjában több közvélemény-kutató intézet (Medián, Századvég) nem publikált új felmérést, így kevesebb adatból tudunk mérleget vonni. Az Ipsos kutatása szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 40 százalékon áll, az MSZP-t 32 százalék támogatja, a Jobbikot pedig 14 százalék, az LMP 6, a DK 2 százalékra számíthat. A Nézőpont Intézet szerint a teljes felnőtt lakosság körében a Fidesz 32, a Jobbik és az MSZP 11-11, az Együtt 2014-et 6, míg az LMP-t 5 százalékon áll.

A Tárki kutatásából az derült ki, hogy a Fidesz–KDNP 39, az MSZP 24, a Jobbik 19, az Együtt 2014 10, az LMP 5, míg a DK 2 százalékra számíthatna a biztos szavazók körében. Az Iránytű Intézet szerint a részvételét biztosra ígérő választók körében a Fidesz–KDNP 42,9 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A Jobbik a pártot választani tudó biztos szavazók köréből 20,7 százalékot tudhat maga mögött, míg az Együtt 2014 szövetség 14,6 százalékot. Az MSZP 12,2 százalékos eredményre számíthatna egy most vasárnapi választáson, csaknem duplázva az LMP támogatottságát. 

A kormánypártok továbbra is meggyőző fölénnyel vezetnek

Összességében jól látszik, hogy mindegyik intézet szerint a kormánypártok továbbra is meggyőző fölénnyel vezetnek riválisaikkal szemben. Természetesen abban az esetben, ha az ellenzéknek a DK-tól a Jobbikig sikerülne egyesülnie, akkor simán nyernék a választásokat, de egyelőre egy ilyen szövetség csupán Karácsony Gergely LMP-s képviselő fejében fordult meg 2011 nyarán. A mostani eredmények értékeléséhez érdemes megnézni, hogy a korábbi ciklusok hasonló időszakában hogyan is álltak az ellenzéki és kormánypártok.  

1992 decemberében gyakorlatilag lefutottnak tűnt már a választás, mivel az akkori ellenzéki Fidesz a biztos szavazók 42-44 százalékára számíthatott, míg a második helyen lévő SZDSZ csupán 13 százalékon állt, az MDF 12 százalékot tudhatott maga mögött. 1996 végén meglehetősen kiegyensúlyozott erőviszonyok voltak, mivel a kormányzó MSZP–SZDSZ együttesen 36-38 százalékon állt. Az ellenzéki erők közül a Fidesz és az FKGP 21-21, a KDNP 7, az MDF pedig 5 százalékos támogatottságot tudhatott magáénak, így egy jobbközép összefogás a szociálliberális kormány összeomlását hozta volna.

77 hónapos rekord

2000 decemberében a Gallup adatai szerint a biztos pártválasztók között az MSZP 46, a Fidesz 33, az SZDSZ 7, míg az FKGP és az MDF 3-3 százalékot tudhatott maga mögött . Egy választási helyzetben a kormányzó jobbközép erők minden bizonnyal sima vereséget szenvedtek volna. Nyolc évvel ezelőtt az Ipsos felmérése azt mutatta, hogy a biztos szavazók körében a Fidesz 50, míg az MSZP 41 százalékon állt, így az akkori szocialista kormány helyzete, bár le volt maradva, egyáltalán nem volt kilátástalan, és 2006-ra fordítani is tudott.

Négy évvel ezelőtt a Medián kutatása azt mutatta, hogy a Fidesz–KDNP 62, az MSZP 28, az MDF 5, az SZDSZ pedig egy százalékon állt. Már akkor jól látszott, hogy a jelenlegi kormányerő akkora fölénnyel vezet, hogy jó esélye van a kétharmados többség megszerzésére, amit 2010-ben sikerült is teljesítenie. Összességében elmondható, hogy a Fidesz–KDNP már 77 hónapja az ország legnépszerűbb politikai alakulata, ami egyedülálló rekordnak számít az 1990-es választások óta.