FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Az ellenzék svédcsavarja
A svédcsavar nem politikai fogalom, hanem a vízilabdajátékban néha használatos módszer a góllövésre. Ha jól sikerül, védhetetlen, de kevesen tudják jól alkalmazni, így meglehetősen ritkán sikerül. Hasonló gólra törő vállalkozások a politikában is előfordulnak, mert az ellenzék mindent megpróbál a majdani győzelem érdekében.
Létrehozva: 2013. január 14., 10:25

Az természetes, hogy az ellenzék minden kormányzati hibát kihasznál a támadásra, mert nagyon szeretne nyerni a következő választáson. Érdemes azonban megfigyelni a hazai ellenzék „svédcsavaros” módszerét (az egyszerűség kedvéért nevezhetjük így is), mert ha sikerülne sok gyakorlással tökéletesíteni, okozhatnak gondot a kormánynak és pártjaiknak, szavazóiknak 2014-ben.

Arról van szó, hogy az ellenzéki pártok nem tartják elegendőnek a maguk leendő sikeréhez a kormányzati hibákat és azok egyszerű kihasználását. Ezért olyan módszerhez folyamodnak, amely alkalmas lehet szerintük arra, hogy a kormányt megfosszák a köztudatban azoktól a sikerektől, jó és népszerű döntésektől is, amelyekkel keservesen nehéz körülmények között, válság idején mégiscsak megerősíthetné a választók bizalmát önmaga és tevékenysége iránt.

Eddig csak ámuldoztunk azon, hogy balliberális ellenzékiek hogyan képesek arcpirulás nélkül számon kérni ezen a kormányzaton azokat a bűnöket, amelyeket ők követtek el kormányzati szerepben éveken át. Évtizedes kényszerű ismeretség után is elcsodálkozik az ember azon, hogy milyen elszánt arcátlansággal tudják ezt művelni. Ám úgy érzik, tovább kell csiszolni a módszert, nem elég csak úgy általánosságban arcátlankodni. Az sem elég, hogy – mint a legutóbbi híradásokból is tudhatjuk – kormányzati ténykedésük idejéből csaknem ezerötszázmilliárd forintnyi devizaadósság törlesztését hagyták ránk csak erre az évre, jól időzítve a választások előtti időszakra, túl azon, hogy ott fosztogattak, ahol csak tudtak. Most folyvást különféle megszorításokat hánynak a kormány szemére, miközben ők csinálták az adósságot, de nem nekik kell visszafizetni. Azaz ezzel és sok minden mással vermet ástak a kétharmadnak, másszon ki belőle, ha tud, ha nem tud, bukjon bele.

Bíró Zoltán teljes publicisztikáját a Magyar Hírlap hétfői számában olvashatja.