Navracsics: 2013 a konszolidáció éve lesz
2013. január 26., 14:39
Az ellenzék olyan híreket dob be, melyekkel túlzott elvárásokat lehet kelteni – mondta Navracsics Tibor a Hír TV Péntek 8 című műsorában.

Az eddigi törvényalkotási tempó a rohanás látszatát keltette, hiszen egymás után döntötte a rekordokat az Országgyűlés – fogalmazott a közigazgatási tárca vezetője. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindennek megvan a logikája, ugyanis a jogrendszer alapjainál kezdték az átalakítást az Alaptörvény elfogadásával, majd a sarkalatos törvények megalkotásával, ezt követően pedig a szakpolitikai törvények újrafogalmazásával folytatták a törvényalkotási munkát.

Most, 2013-ban már csak egy-két olyan törvény van, amelyek elfogadása a szakpolitikai reformokhoz elengedhetetlenül szükségesek – mutatott rá. A miniszterelnök-helyettes példaként a földtörvényt említette. Hozzátette: ezt követően a hangsúly egyre inkább áttevődik a rendszer működtetésére és az új szakpolitikai reformok bejáratására.

A szerkezeti átalakítások célja, hogy egy olyan intézményrendszer jöjjön létre az állami feladatellátás területén, amelyben a tiszta hierarchikus viszonyoknak és a jól megállapított felelősségi köröknek köszönhetően megtalálható a felelős, ha hiba történik – mondta a miniszterelnök-helyettes a közigazgatás átszervezésével kapcsolatban.

Miközben 2006 és 2010 között egyre több hiba történt, soha nem volt felelős – emlékeztetett, hozzátéve: a felelős kiléte mindig elmaszatolódott, nem lehetett tudni, ki az. A kormány a megyei, járási hivatalokkal ezt a rendszert akarja átláthatóvá tenni – emelte ki Navracsics Tibor. „Ha ez nem átlátható, nemcsak a felelősség mosódik el, hanem a korrupció is erősödik” – húzta alá.

Az ügyintéző egyben az államot is megjeleníti

„Nem egy mesterséges boldogságot akarunk. Nem azt akarjuk, hogy kiszögezett mosollyal az ügyintézők mindig jókedvűek legyenek” – fogalmazott a közigazgatási és igazságügyi miniszter. „Empátiát szeretnék az ügyintézők részéről” – emelte ki. „Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy ma Magyarországon, akinek munkája van, az mind túl van terhelve. Mindenki kifeszíti teljesítményvállalásait, hogy családja előrébb jusson” – tette hozzá. Mindezek ellenére egy ügyintéző egyben az államot is megjeleníti, öltözködésével, magatartásával, ahogyan beszél vagy fogalmaz, mind ez modell az ügyfél számára – jelentette ki Navracsics Tibor.

„Az ellenzék minden hangszeren játszik”

Az ellenzék olyan híreket dob be, melyekkel túlzott elvárásokat lehet kelteni – fogalmazott Navracsics Tibor példaként említve, az ellenzék azt sugallta a napokban, hogy kormány már kidolgozta a 13. havi nyugdíjat, és be is akarja vezetni, s ha erről érkezik cáfolat, akkor az csalódást keltsen. „Azt látjuk, hogy minden hangszeren játszanak, és a hátra lévő egy évben a gyűlöletkampánytól kezdve a különböző megbélyegzésekig minden láthatunk majd tőlük” – jegyezte meg.

(fidesz.hu)