Bajnai nélkül
2013. január 28., 08:51

Zsebők Csaba: Az LMP most újra kizárta csatlakozását a Bajnai-féle Együtt 2014 mozgalomhoz. Ez egyébként azt jelenti, hogy a Mile Lajos, Vágó Gábor vezette vidéki LMP-sek nagy része odaállt a Schiffer András által fémjelzett fővárosi és Budapest környéki párttagok mellé. Így egymás után kétszer is többségbe kerültek a különutas politikai hívei az ökopártban. Akik most még biztosan nem akarnak egy új MSZP–SZDSZ-koalícióba betagozódni. Schifferék tartják magukat az LMP eredeti céljához, mégpedig ahhoz, hogy az elmúlt húsz év vezető politikai csoportjaihoz képest erőteljes, ökopolitikai rendszerkritikát gyakorolnak. Mindez elfogadhatatlan a Bajnai Gordon új mozgalmához közeledni kívánó „platformisták” számára. Ezért a Jávor Benedek és Karácsony Gergely által vezetett Párbeszéd Magyarországért platform tagjai kilépnek az LMP-ből, és új pártot alapítanak. Magyarul, Jávorék erőteljesen közelednének, talán még csatlakoznak is az Együtt 2014-hez, azaz a Haza és Haladásához, a Millához és a Szolidaritáshoz. Jávor és Karácsony egyébként magukkal vihetik a Bajnai-projektbe az LMP fővárosi politikusainak talán nagyobb és vidéki tagjainak kisebb részét. Legalábbis jelen állás szerint. Sőt úgy néz ki, hogy a platformot alapító nyolc országgyűlési képviselő párbeszédet kezd az LMP-ben maradó hét frakciótaggal azért, hogy valamilyen formában megmaradjon a képviselőcsoport. Ami agyrém, hiszen a totálisan más szövetségi politikát és stratégiát megjelenítő csoportok ma nem alkothatnak normálisan működő frakciót. Az egész bazárra emlékeztet.

(Magyar Hírlap, 2013. január 28.)