"A család felelősségteli erőtér" + dokumentum
2013. január 28., 12:19
Vállaljuk, hogy a párt, amit képviselünk, támogatja döntéseiben és kommunikációjában a gyermekvállalást, a családokat, és mindenben segíti őket. Mindent megteszünk azért, hogy olyan körülményeket biztosítsunk, hogy a kívánt tervezett gyermekek világra jöhessenek - olvasható abban az ötpárti nyilatkozatban, amelyet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom (HKHKM) által szervezett sajtótájékoztatón mutattak be a nyilvánosságnak hétfőn. Rónaszékiné Keresztes Mónika, az Országgyűlés népesedéspolitikai albizottságának elnöke, az esemény fővédnöke köszöntőjében a család intézményét „felelősségteli erőtérnek” és életműhelynek nevezte.

Rónaszékiné Keresztes Mónika úgy fogalmazott, a rendezvény szervezői „bátor és sikeres lépésre vállalkoztak”, mivel e nemes cél mögé állították mind az öt parlamenti pártot. Magyarország Európában egyedülállóan családbarát érzésvilágát jelzi számomra a mai napon nyilvánosságra hozott nyilatkozat – mondta a kormánypárti képviselő, hozzátéve, a dokumentum megszületésével „hazánk jövőjét érintő, életfontosságú kérdésben legalább egy aláírás erejéig megnyilvánuló, közös akarat jött létre”.

Édesanyaként és közéleti szereplőként jól látom, mekkora kincs, milyen „felelősségteli erőtér” és életműhely a család, amely az érte hozott sok áldozatért és munkáért cserébe erős szeretetközeget teremt, és olyan képességekkel ruházza fel az embert, melyek sehol máshol nem tanulhatók – mondta Rónaszékiné Keresztes Mónika, aki arról is beszélt, tiszteli és pótolhatatlan értéknek tartja a HKHKM-at létrehozó Kopp Mária pszichiáter munkásságát és a mögötte álló szellemiséget. Mint mondta, Kopp Mária kutatásai tudományosan támasztják alá a szakember Magyarország fejlődésébe, jövőjébe vetett reményteli hitét, a házasság, a család és a gyermekvállalás fontosságának kihangsúlyozásán keresztül.

Az előző gondolat kapcsán a fideszes politikus megjegyezte, Kopp Mária kutatásai arra világítanak rá, hogy az érző emberi élethez kevés a puszta racionalitás. Hit, remény és szeretet nélkül nincs társadalmi felemelkedés, ezért a hit nem a vallás magánügye csupán, hanem nemzetgazdasági tényező – fűzte hozzá.

Sem a házasság boldogsága, sem a gyermekvállalás, -nevelés folyamata nem automatikus siker. Nehéz, küzdelmes folyamat, de érdemes változnunk abban, hogy ne sajnáljunk időt, energiát fordítani közvetlen szeretteinkre, mert az később sokszorosan térül meg – húzta alá Rónaszékiné Keresztes Mónika, aki azt is elmondta, feleségként és hétgyermekes édesanyaként  elkötelezetten áll a HKHKM célja mellé, ugyanakkor üdvözli a konszenzuson alapuló nyilatkozat létrejöttét is.

Székely András, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője arról beszélt, a kutatások és a mindennapi élet tapasztalatai is azt mutatják, hogy minél magasabb végzettséggel rendelkeznek az emberek, annál kevésbé hajlamosak a gyermekvállalásra.

Kifejtette, tevékenységükkel arra szeretnék felhívni a társadalom figyelmét, hogy minden gyermek pozitívumot és ugyanolyan értéket jelent.

Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese rámutatott, a gyermekvállalási kedvet nagyban befolyásolják a társadalmi elvárások és ideológiák.

A szakember szerint akkor születhetnek meg a tervezett gyermekek Magyarországon, ha a szülők függetleníteni tudják magukat ezektől a kritériumoktól.

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, alapgondolatként úgy fogalmazott: „ha családod van, egészségesebb és boldogabb vagy, és az is leszel”.

Egy nemrég elkészült doktori disszertációra hivatkozva elmondta, a családban élők amellett, hogy egészségesebbek, jobb megküzdőképességgel rendelkeznek, mint az egyedül élők.

(fidesz.hu)