FIDESZ.HU > Hírek > Európai Unió Nyomtatás
Ablak bezárása
Schöpflin: Az EU-bővítés kétirányú folyamat
Az Európai Unió bővítése kétirányú folyamat, hiszen a csatlakozók nem csupán átvesznek európai értékeket, hanem maguk is alakítják Európa egészének arculatát - hangsúlyozta Schöpflin György fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő kedden Brüsszelben, a nyugat-balkáni térség európai jövőjének kilátásairól az Európai Néppárt EP-frakciója által rendezett konferencián.
Létrehozva: 2013. január 29., 18:53 | Utoljára frissítve: 2013. január 31., 15:45

Nyugat-Európában nem fogadják osztatlan lelkesedéssel mindazt, amivel Délkelet-Európa államai hozzá fognak majd járulni az unióhoz - jegyezte meg. A magyar EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a szóban forgó térség országai hosszú történelmükből kevés sikerre tekinthetnek vissza, és lényegében gyarmati múltat hoztak magukkal, a "birodalmi tehertétel" ma is kimutatható. Meg kell találni annak a módját, hogy "miként nem fogja zavarni a múlt a jövőt" - mondta. Ehhez egyebek közt el kell fogadniuk, hogy ebben a régióban "minden egyes országnak több történelme van". Fogadják el a sokszínűséget, és biztosítsanak méltányosságot, teljes egyenjogúságot a nemzeti, etnikai, illetve más kisebbségeknek - vélekedett Schöpflin György.

A jobbközép értékeket valló néppárti politikusok figyelmét arra szintén felhívta a fideszes EP-képviselő, hogy nekik külön feladatuk is van a Nyugat-Balkán integrációjában: meg kell határozniuk, hogy konzervatívként mit akarnak megőrizni a múltból, illetve mit akarnak tenni a szolidaritás és az értékek Európája érdekében.