Hárommilliárd forintos adósságot vállal át az állam Nagykanizsán
2013. január 31., 18:08
Csaknem hárommilliárd forintnyi önkormányzati adósságot vállal át az állam Nagykanizsán, egyéb témák mellett ennek részleteiről is tárgyalt csütörtökön a város közgyűlése.

A városháza összesítése szerint az állami kézbe került Kanizsai Dorottya Kórházra fordított kölcsönöket teljes egészében átvállalja az állam, vagyis 245 millió forinttal csökken a város hitelállománya. Az egyéb kölcsönösszegek 6,7 milliárd forintot jelentenek Nagykanizsán, ennek - az adóerő-képességhez igazított számítások alapján - 40 százalékát veszi át a kormányzat, vagyis további csaknem 2,6 milliárd forintot.

Az adósság átvállalásához szükséges önkormányzati adatszolgáltatásról szóló előterjesztést a közgyűlés nagy többséggel fogadta el: tizenöt képviselő igennel szavazott, ketten tartózkodtak. Energiamegtakarítást célzó pályázatok benyújtásáról is döntöttek a nagykanizsai képviselők. Egyszerre öt intézmény pályázik olyan világításkorszerűsítési tervekkel, amelyek megvalósításuk esetén napelemes energiatermeléssel segítik a megtakarítást. A 245 millió forint értékű beruházás révén a város polgármesteri hivatalának épülete, a Batthyány Lajos Gimnázium és három általános iskola energetikai korszerűsítését valósíthatják meg 85 százalékos támogatással.

(MTI - fidesz.hu)