FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Sikeresek a magyar-ukrán agrárkapcsolatok
Magyarország és Ukrajna közötti agrár-külkereskedelem fejlesztésének lehetőségeiről tárgyalt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, ukrán kollégájával, Mikola Priszjazsnyuk agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszterrel.
Létrehozva: 2013. február 15., 13:04

A felek szorgalmazták a magyar-ukrán növényvédelmi, illetve állategészségügyi megállapodások mihamarabbi aláírását. Az ukrán és magyar agrártárcák között rendszeresek a vezetői és szakértői egyeztetések. Tárcaközi munkacsoport is működik, amely a legfontosabb aktuális szakmai kérdések megvitatásának fóruma. A munkacsoport soron következő, 6. ülését 2013-ban Magyarországon rendezik meg, tovább erősítve az eddigi szoros együttműködést.

A magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek számára a keleti piacok óriási lehetőségeket rejtenek, és ennek kapcsán rendkívül fontos szerepet játszik a szomszédos Ukrajna. Az ukrán fél a korábbi találkozók során már kifejezte érdeklődését a Magyarországgal történő együttműködés iránt kiemelten a növénytermesztés és az állattenyésztés területén.

A magyar vidékfejlesztési miniszter a megbeszélés során hangsúlyozta az egészséges, GMO-mentes, magas hozzáadott értékkel bíró élelmiszerek előállításának, illetve exportjának fontosságát, amit ukrán partnere is támogatott.

Az ukrán miniszter meghívta magyar partnerét a kijevi AGRO 2013 elnevezésű nemzetközi kiállításra, amit Fazekas Sándor miniszter örömmel elfogadott.