"Vannak, akik mindig kitartanak Magyarország mellett"
2013. február 19., 12:25
Magyarország szép jövő előtt áll, és ilyenkor különösen jól esik kitüntetni olyanokat, akik mindig, jóban-rosszban kitartottak hazánk mellett - jelentette ki kedden a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, abból az alkalomból, hogy kitüntetést adott át a libanoni–magyar, valamint az arab–magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Adnan Wafic Kassar volt libanoni államminiszternek, a Fransabank, Fransa Holding SAL elnökének és Adel Wafic Kassarnak, a Fransabank, Fransa Holding SAL elnökhelyettesének.

Örülünk, hogy egy olyan testvérpárt tüntethetünk ki ma itt Budapesten, akik lenyűgöző nemzetközi sikert tudhatnak magukénak. Ez egy bizonyíték arra, hogy nemcsak nagy nemzetek fiai lehetnek sikeresek. Az önök sikere biztatás a magyar üzletemberek számára – mondta méltató beszédében a kormányfő.

Orbán Viktor szavai szerint a „mai világban mindent meg lehet vásárolni, egy dolgot azonban biztosan nem; ez pedig az idő”. Nem vásárolhatunk magunknak időt, és nem vásárolhatjuk meg azokat a tapasztalatokat, amelyeket csak az idő múlása adhat meg nekünk – mutatott rá a miniszterelnök, aki úgy fogalmazott, „szerencsés az az ember és szerencsés az az ország, amelynek bölcs barátai vannak”. A kormányfő szerint Magyarország szerencsés ország, mert bölcs, „nehéz és nagy időket megélt barátai vannak e testvérpár személyében”.

A barátság a legfontosabb

A magyarok sosem felejtik el, hogy keletről származnak, ezért mi jól érezzük magunkat keleten, és jól érezzük magunkat keletről jött emberek társaságában – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, a magyarok könnyen építenek ki „lelki barátságokat, értik a keleti világot és az onnan jött embereket”. Kitért rá, a magyarok értik a kelet azon üzenetét, hogy a pénz és a siker fontos, azonban – mint mondta – mindez mit sem ér barátság nélkül. Hazánk kitüntetett országnak tekintheti magát, hogy keleten számos tekintélyes barátja van, akik újabb és újabb barátokat hoznak az országnak - mondta a kormányfő.

Önökre úgy tekintünk, mint Magyarország nagy barátaira – intézte szavait a kitüntetettekhez Orbán Viktor, aki arról is beszélt, „Magyarországnak időnként jól, máskor rosszul mennek a dolgai”, de van néhány ember, aki mindig kitart Magyarország mellett, akik nemcsak akkor hazánk barátai, ha dicsérően emlegetnek bennünket a világban, hanem akkor is, „amikor kisbetűvel és feketével írják a nevünket”.

Magyarország szép jövő előtt áll, és ilyenkor különösen jól esik kitüntetni olyanokat, akik mindig, jóban-rosszban kitartottak hazánk mellett. Szerencsés ember vagyok, hogy én adhatom át önöknek a kitüntetést – zárta szavait Orbán Viktor.

„Mindvégig a kölcsönös bizalomra építve”

Adnan Wafic Kassar maga és testvére nevében arról beszélt, rendkívül büszkék rá, hogy az elmúlt években kiváló kapcsolatot építettek hazánkkal. Felidézte egy, az 1950-es évek vége felé tett látogatásukat Magyarországon.

A libanoni üzletember szavai szerint már ekkor felfigyeltek a „magyarok szellemiségére”, szabadságvágyára, és rögtön felfedezték a hasonlóságot a magyar és a libanoni nép között. Hozzátette, hamar meglátták a Magyarországban rejlő lehetőségeket, és ennek hatására kezdtek bele üzleti tevékenységük kibővítésébe, „mindvégig a kölcsönös bizalomra építve”.

Adnan Wafic Kassar kitért rá, testvérével mindenkor Magyarország jó hírét terjesztették az arab régióban, és közreműködtek az első arab-magyar üzletember delegáció, valamint az első arab-magyar gazdasági fórum megszervezésében. Az üzletember Orbán Viktor miniszterelnökhöz szólva azt mondta, köszönet jár a magyar kormányfőnek, mert „rendelkezett azzal a jövőképpel, amely lehetővé tette, hogy Magyarországot megnyissa a világ számára, és az ország figyelmét az arab régióra terelje”.

Orbán Viktor ezt követően a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta Adnan Wafic Kassarnak, testvérének, Adel Wafic Kassarnak pedig a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át.

(fidesz.hu)