Továbbtervezheti a római-parti árvízvédelmi művet a főváros
2013. február 22., 11:03
Továbbtervezi Budapest a római-parti árvízvédelmi művet, miután a képviselők megszavazták az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés pénteki ülésén. A képviselő testület egyhangú szavazással hatályon kívül helyezte a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási díjról szóló tavaly decemberi rendeletét is.

A Királyok útja-Nánási út nyomvonalon húzódó 3,1 kilométeres védvonalat három szakaszra osztva tervezték: a Pünkösdfürdő és az Őrtorony utca közötti mintegy 1330 méteres, az Őrtorony utca és a Rozgonyi Piroska utca közötti 800 méteres, valamint a Rozgonyi Piroska utca és Nánási köz közötti 580 méteres szakaszon.

A Fidesz-KDNP 14 igen, a volt LMP-s és egy jobbikos képviselő négy nem szavazata mellett, valamint két jobbikos és az MSZP-s képviselők 11 tartózkodásával elfogadott határozat szerint az első és második szakaszon alumínium betétpallós szerkezetet javasol a tervező, a Rozgonyi Piroska utca torkolatánál pedig a jelenlegi kerítés elbontásával és új, vízzáró vasbeton fal megépítésével alakítható ki legcélszerűbben a védmű.

A harmadik szakaszon ugyancsak mobil, alumínium árvízvédelmi fal lenne, a tervezett nyomvonal a Kadosa utcáig húzódik. A szakasz másik felén a tervező a már megvalósult telekfeltöltések miatt nem javasolta a védmű kiépítését, mert több mint százmillió forintos költséggel járna és mindössze egy ingatlant védene. Jelezték azt is: az ingatlan csak 830 centimétert meghaladó tetőzésű árhullám esetén lenne veszélyben, ami az elmúlt száz évben öt alkalommal fordult elő.

Ha az ingatlannal szomszédos telket is feltöltik és beépítik, megszűnik az árvízveszély. A védművet 954 centiméteres magasságban határozta meg a testület. Az előterjesztés tárgyalása közben az ülésteremben több tüntető is jelen volt, akik a védmű mellet demonstráltak. Transzparenseiken az volt olvasható: "árvízvédelmet a csónakházaknak", "árvízvédelmet a partnak", "fertőzésmentes partot".

Mégsem emelkedik a folyékony hulladék kezelési díja

A január 1-jétől hatályos hulladéktörvény szerint kéttényezős díjmegállapítást kell alkalmaznia a fővárosnak, a közszolgáltatás díja alapdíjból és ürítési díjból áll. A törvényi szabályozásnak való megfelelés miatt új rendelet készül a szennyvízszállítási közszolgáltatásra. Annak érdekében, hogy az új elvek szerint megállapítandó díjakat jogszerűen hatályba lehessen léptetni, a főváros megfeleljen a törvénynek és a lakosságot se érje hátrány, György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes azt javasolta, hogy a tavaly decemberben megállapított díjmódosítást helyezzék hatályon kívül. Az új díjtételek március 1-jétől éltek volna.

A határozat értelmében a 2012-es tarifák maradnak érvényben a továbbiakban, vagyis az ingatlantulajdonosok nagyobb részét érintő, a folyékony hulladék gyűjtésének és elszállításának - az ivóvízfogyasztáson alapuló - díja köbméterenként 337,7 forint plusz áfa marad. Azoknál az ingatlanoknál, ahol nem mérik a fogyasztást, illetve a mért fogyasztást meghaladja az elszállított mennyiség, a díjtétel köbméterenként nettó 1816 forint lesz ezután is, a tervezett 1898 helyett.

Szállodát kapnak a rendőrök Budapesten

Tíz évre ingyenes használatba kapja a Hotel Retro Budapest épületét a Budapesti Rendőr-főkapitányság A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag döntött pénteken arról, hogy a rendőrök határozott időre megkapják a főváros százszázalékos tulajdonában lévő, több mint 7500 négyzetméteres óbudai ingatlant. A 2400 négyzetméteres főépületet rendőrök budapesti elhelyezésére és továbbképzések helyszínéül használná a BRFK.  A háromcsillagos szálloda becsült forgalmi értéke nettó 487 millió forint, ám mivel a rendőrség közfeladatot lát el, ingyenesen használatba veheti. Az adomány a tízéves időtartamra számítva nettó 571 millió 449 ezer forint eszmei értéket képvisel.

Támogatás a margitszigeti beruházásoknak

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a margitszigeti szabadtéri színpad felújítására, valamint a szigeten található szökőkút újjáépítésére vonatkozó határozatokat pénteken. A szabadtéri színpad felújítására központi forrásból fordítható 350 millió forint és a szökőkút átépítésére szánt 400 millió forint átcsoportosításáról még tavaly született döntés, most a két beruházás támogatási szerződésének megkötését szavazták meg a képviselők. A margitszigeti szabadtéri színpad felújítására a 350 milliós kormányzati forrás mellé a Fővárosi Önkormányzat további 358 millió forintot biztosít, így összesen több mint 700 millió forintból korszerűsíthetik a balesetveszélyessé vált létesítményt.

Megállapodhat a főpolgármester az adósságkonszolidációról

Felhatalmazta a Fővárosi Közgyűlés Tarlós István főpolgármestert pénteken, hogy megkösse az állami adósságátvállalással kapcsolatos megállapodásokat. A testület egyúttal arról is nyilatkozott, hogy nincs olyan betétje vagy egyéb számlakövetelése, amely kifejezetten egy adósságelemhez kapcsolódik vagy annak fedezete. Az indítványhoz Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője módosító javaslatot nyújtott be, amely szerint a főpolgármester csak olyan megállapodást írjon alá, amely az adósságállomány százszázalékos állami átvételét tartalmazza. Indoklása szerint ez nem ambiciózus cél, mivel az állam 650 milliárd forint értékű ingatlant vett át, és ezen felül is megvont 200 milliárdnyi forrást a fővárostól. A módosító javaslatot az előterjesztő Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes komolytalannak nevezte és nem támogatta.

Tarlós István pedig úgy reagált: lassan úgy érzi magát, mint "egy gyenge színvonalú külvárosi színházban, ahol tehetségtelen ripacsok erőlködnek". Hangsúlyozta: Horváth Csaba helyettese volt Demszky Gábor volt főpolgármesternek, amikor felvették a hiteleket, és erre kényszerítették a BKV-t is, miközben a társaságnak esélye sem lett volna a tartozásait visszafizetni. Az MSZP-nek címezve úgy fogalmazott: "cinizmusban minden morális határon túllőnek".

Vizsgálja a főváros a Veres Pálné Gimnázium ingatlanjának helyzetét

Visszavonatta a napirendről a Veres Pálné Gimnázium belvárosi ingatlanjáról szóló előterjesztést Tarlós István főpolgármester, és vizsgálatot indít az ügyben. A Fővárosi Közgyűlés pénteki ülésén szerepelt az oktatási intézmény Veres Pálné utcai épületének helyzete. Az ingatlan a fővárosi önkormányzat és a Veres Projekt 2007 Kft osztatlan közös tulajdona. A belvárosi épületből egy 1500 négyzetméteres területet kizárólag a kft., egy 2562 négyzetméteres részt pedig a fővárosi önkormányzat, illetve a gimnázium használ. Ugyanakkor az oktatási intézmény egy csaknem 300 négyzetméteres területű, a kft.-hez tartozó területen is folytat oktatást.

A helyzet rendezésére vonatkozó javaslat már tavaly júniusban a testület előtt volt, de akkor tárgyalás nélkül visszavonták, mert felmerült, hogy a cég tulajdonosi helyzete nem átlátható.  A tulajdonosi háttér azonban az előterjesztéshez csatolt cégkivonat szerint megváltozott, megfelel az átláthatóságnak.

Az előterjesztés megszüntette volna az osztatlan közös tulajdont, ugyanakkor a főpolgármester jelezte: további ismeretekre van szüksége, ezért indokoltnak tartja, hogy a testület ne tárgyalja a napirendi pontot.

(MTI - fidesz.hu)