Szabadkígyós megmenti a Wenckheim-kastélyt
2013. március 3., 15:58
Szabadkígyós felújítja a Wenckheim-kastélyt mielőtt az épület állapota annyira leromlik, hogy veszélybe kerülne az ország egyik jelentős építészeti értéke. Balogh József, a település polgármestere a Kossuth Rádiónak elmondta, a második világháború befejezése után a kastélyban, amelyet 25 hektáros angolpark vesz körül, iskola működött, ennek is köszönhető, hogy az épület egyáltalán megmaradt, bár műemlékvédelmi szempontból keletkeztek károk. Nem olyan régen még az ebédlő falán kosárlabdapalánk és bordásfal volt, most próbálják pótolni a faragott falburkolat és a bútorzat hiányosságait, ezzel két hónap alatt elkészülhetnek.

Az önkormányzat tavaly májusban kapta vissza az épület vagyonkezelési jogát. Megvizsgáltatták, hogy az utóbbi fél évszázadban milyen változtatások, beavatkozások történtek, s a felmérés során kiderült, az épületet helyre lehet állítani a 19. század végének megfelelő állapotban. A felújítás során javítani kell a tetőszerkezetet, a külső vakolatot, a nyílászárók jelentős része cserére szorul, el kell végezni az épület szigetelését is, hogy a pince, az első és a második szint egyaránt használható legyen.

Balogh József elmondta: 2007 óta készülnek rá, hogy a pályázathoz szükséges önerőt biztosítani tudják, ezért kötvényeket bocsátottak ki, a falu költségvetéséből ugyanis nem futná, hogy milliárdokra tehető felújítást finanszírozzanak belőle, a tízszázalékos önerőt azonban vállalni tudják, és egyéb vállalkozásokkal is igyekeznek pénzt előteremteni. Például lovakat tartanak – jelenleg már több mint ötven lipicai lovuk van –, és az értékesítésükből befolyó összeget is a kastély felújítására fordítják.

(hirado.hu-fidesz.hu)