"Ez a hitvallásunk az egészségügyi dolgozók felé"
2013. március 8., 12:21
Nekünk az a feladatunk, hogy erkölcsi és anyagi értelemben is elismerjük azt a nagyon komoly munkát, azt a hihetetlen szakmaiságot és felelősségtudatot, amit az egészségügyi dolgozók végeznek és tanúsítanak - jelentette ki Bene Ildikó fideszes országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján.

Bene Ildikó emlékeztetett, a kormány csütörtökön megbeszélést folytatott az egészségügyi dolgozókat képviselő szakmai szervezetekkel; ez a találkozó – mint mondta – egy folyamat része volt. A Fidesz minden támogatást megad a kormányzatnak, hogy az ország erejéhez mérten erkölcsileg és anyagilag is ismerje el az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját - tette hozzá.

A kormánypárti képviselő felidézte, a jelenlegi kabinetnek 2010-ben meg kellett küzdenie a Gyurcsány-Bajnai éra örökségeivel, például azzal, hogy az Országos Mentőszolgálat „tragikus állapotban volt”. Bene Ildikó úgy fogalmazott, a betegellátásra komoly veszélyt jelentettek azok a forráskivonások, amelyek a „baloldali kormányzás alatt a részünkké váltak”. A Gyurcsány-Bajnai korszak legnagyobb vesztesei mindenképpen az egészségügyi dolgozók voltak – szögezte le a fideszes politikus, hozzátéve, az előző kormányzatok „tétlenül nézték, hogy az egészségügyi dolgozók sorra hagyják el az országot”; ezáltal Magyarország kiváló szakembereket veszített mind az orvosok, mind a szakdolgozók tekintetében.

Bene Ildikó rámutatott, az erkölcsi mellett anyagi hátrányok is érték az egészségügyben dolgozókat, hiszen egy havi finanszírozás kikerült a rendszerből. Nekünk az a feladatunk, hogy erkölcsi és anyagi értelemben is elismerjük azt a nagyon komoly munkát, azt a hihetetlen szakmaiságot és felelősségtudatot, amit az egészségügyi dolgozók végeznek és tanúsítanak – szögezte le a Fidesz országgyűlési képviselője.

Bene Ildikó kitért rá, a mostani kabinet az elmúlt években jelentős lépéseket tett mind az orvosok, mind az egészségügyi szakdolgozók érdekében. A politikus ide sorolta az ágy mellett dolgozók egyszeri bérpótlék-kiegészítését, a rezidensek megtartását, illetve a visszamenőleges bérrendezést.

A kormánypárti képviselő, utalva a csütörtöki megbeszélésre, kijelentette, az, hogy „a szakmai szervezetekkel konszenzus, együtt gondolkodás és közös probléma megoldás zajlik”, bizonyítja, hogy a kabinet elkötelezett abban, hogy az egészségügyi dolgozók megkapják azokat a lehetőségeket, amiket a legkritikusabb területeken nyújthat a kormány.

Úgy gondolom, hogy a szakmai szervezetekkel, az egészségügyben dolgozók véleményével együtt kell a további lépéseket megtenni. Nekünk ez kell, hogy legyen a hitvallásunk az egészségügyi dolgozók felé – hangsúlyozta Bene Ildikó, hozzátéve, a kormány március 14-ig várja a szakmai szervezetek javaslatait, és április közepéig döntés születhet arról, hogy a "bérrendezés és a humánerőforrás kérdésének kezelése hogyan zajlik tovább".

(fidesz.hu)