FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
"Az ültetvények megújítása nélkül nincs magyar borászat"
Az idén 29 millió euró, mintegy 8,5 milliárd forint támogatás érkezik a magyar szőlő és bor ágazatba. 22 millió euró lesz felhasználható a szőlőültetvények megújítására, és több mint 4 millió euró jut majd a borászatok beruházási támogatására. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Kossuth Rádió G7 című műsorában elmondta, az ágazat 2008 és 2013 között 122 millió euró támogatást kapott, ebből jut az idei évre hozzávetőleg 29 millió.
Létrehozva: 2013. március 17., 10:34 | Utoljára frissítve: 2013. március 17., 10:35

A források 85-90 százalékát hagyományosan az ültetvények, a termőalapok megújítására fordítja az ország.  Ennek célja az öreg, illetve a magyar klimatikus viszonyoknak, a magyar bor-előállítási igényeknek kevésbé megfelelő fajták lecserélése. Ezzel mérsékelni lehet a tavalyihoz hasonló terméscsökkenéseket. 2012-ben, környezeti, természeti okok miatt, 2 millió hektoliter alá ment a magyar bortermelés. Az ültetvények megújítása nélkül nincs magyar borászat és borágazat a jövőben– fogalmazott a VM tisztségviselője.

A borkészítéssel és tárolással kapcsolatos beruházásokra, a technológiák megújítására az idén szánt 4 millió euróhoz a kormányzat még közel 1,75 millió eurót tudott hozzátenni – mondta el a helyettes államtitkár. Ez az összeg már kint van a jogosultaknál, tehát a pénzt gyorsan, hatékonyan igyekezett elkölteni a kormányzat – tette hozzá.

A magyar borászat versenyképességéről Feldman Zsolt azt mondta, azokkal a tradicionális nyugat- és dél-európai termelő országokkal szemben, amelyek a korszerűsítést évtizedekkel ezelőtt elkezdték, természetesen hátrányban van Magyarország. Ezzel együtt a borágazat a hazai mezőgazdaságban az egyik legnagyobb minőségi fejlődést produkálta az elmúlt húsz évben. A rendszerváltozás óta látványos javulás történt nagyon sok piaci részterületen, amelyek így versenyképesek a piacon.

A magyar borágazat számára most a legfontosabb kihívás az alacsonyabb árkategóriájú, de minőségi borok szegmensének a megerősítése. Ezen a területen a legnagyobb ugyanis az árnyomás a konkurencia részéről, itt a legnagyobb piaci és termelői kockázat.