Több ezer ember életminősége javul Bel-Buda megújításával
2013. március 21., 12:27
Több ezer ember életminőségét javítják a most induló bel-budai beruházások - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a II. kerület polgármestere az egykori gazdasági tárca irodaházának bontására és a Széll Kálmán tér rekonstrukciójára utalva.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) az 1971-ben Buda egyik legforgalmasabb területén épült, nyolcemeletes épületről elmondta, hogy noha akkor modernnek számított, beleépült abba a szélcsatornába, amely a Duna felé kitisztítaná a régió levegőjét. Az akkori tanulmányokra hivatkozva jelezte: a forgalom növekedésével együtt nőtt a károsanyag-kibocsátás is, s ezzel a főváros egyik legfertőzöttebb helye lett a körzet.

Szólt arról is, hogy a probléma megoldására az első Orbán-kormány 2001-ben átadta a nehézgépgyár helyén a Millenáris parkot, s most megújul a Széll Kálmán tér is, amire megvan a pénz és a kiviteli terv. Hozzátette: a Margit körúti irodaház helyén közpark épül, és ezekkel a beruházásokkal megújul teljes Bel-Buda.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyértelműnek nevezte a bontás szükségességét, és arról számolt be, hogy a következő hetekben kiköltöztetik az ingatlanból az ott működő öt állami intézményt. Azt is elmondta, hogy a tárca megvizsgálja, hogyan lehet a területen lévő több száz parkolóhelyet kiváltani.

A tárcavezető a beruházás konkrét költségéről még nem tudott beszámolni, de megjegyezte, hogy uniós forrásokat is szeretnének bevonni.

(MTI-fidesz.hu)