Alkotmány: elismerés Amerikából
2013. március 22., 12:20
Christopher H. Smith republikánus képviselőnek, az amerikai Helsinki Bizottság társelnökének nyilatkozatára hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely pénteki sajtótájékoztatóján. A fideszes képviselő arról beszélt, hogy az amerikai politikai elit nem támogatja egységesen azokat a kritikákat, amelyeket az USA kormánya fogalmaz meg hazánk ügyében.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, vannak olyan sajtóorgánumok, nemzetközi szervezetek, kormányzati adminisztrációk, amelyek nem érvek és tények összevetésen alapuló, higgadt párbeszédben érdekeltek, hanem tények nélkül fogalmaznak meg erős, durva kritikákat Magyarországgal kapcsolatban. Elfogadhatatlan az, ha bármely külföldi sajtóorgánum, nemzetközi szervezet, valamely kormányzati adminisztráció a magyar ellenzék oldalán kíván belpolitikai kérdésekbe beavatkozni – szögezte le a fideszes képviselő. A magyar kormány és a kormánypártok maximálisan nyitottak a párbeszédre, minden tényeken és érveken alapuló vitában érdekeltek vagyunk, és – ahogyan eddig is – részt veszünk – fűzte hozzá.

Gulyás Gergely fontosnak nevezte Christopher H. Smith republikánus képviselőnek, az amerikai Helsinki Bizottság társelnökének nyilatkozatát. (Az amerikai képviselő nyilatkozata magyarul és angolul megtalálható a kapcsolódó anyagoknál) Ebben az amerikai politikus azt írja, sok civil szervezet és néhány kormány is bírálta Magyarországot a demokrácia és az emberi jogok állapotával kapcsolatban, amit a magyar kormány és támogatói határozottan visszautasítottak.  "Miután mindkét oldal anyagait tanulmányoztam, azt kell mondanom, hogy az Orbán-kormánynak igaza van, amikor azt mondja, a bírálatok között sok a méltánytalan, mert kettős mércét, félreértelmezést és pontatlan információt tartalmaznak. A magyar kormány ezt nagy körültekintéssel dokumentálta, például a Freedom House-nak küldött nyílt levelében is" – írta Christopher H. Smith. Ennek ellenére a Freedom House azóta is a már megcáfolt kritikáit újra és újra, különböző időpontokban és helyeken elismétli – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

Christopher H. Smith azt is egyértelművé teszi, hogy az USA-nak nincs erkölcsi alapja arra, hogy a társadalom különböző szektoraival való komoly konzultáció hiányát kritizálja bármely jogalkotási aktus kapcsán, emlékeztetve az ügyben az amerikai egészségügyi törvényre. „Sokkal szerényebbnek kell lennünk, különösen egy olyan ország esetében, mint Magyarország, ahol az alkotmányos fékek és ellensúlyok rendszere él és virul, ahol egy demokratikus párt, szabad és igazságos választásokon nyert eddig nem látott 2/3-os többséggel és drámai változtatásokra kapott felhatalmazással egy demokratikus alkotmányt fogadott el, és nyitottnak mutatkozik aziránt, hogy másokkal együttműködve kiigazítsa és javítsa az újonnan hozott törvények hibáit.  Ez a párbeszéd egyenlő felek között folyik, és sokat tanulhatunk Magyarországtól. Különös tekintettel az államadóssági plafon alkotmányos szabályozására és a magzati élet anyaméhben kezdődő védelmére” – fogalmaz az amerikai képviselő.

Gulyás Gergely leszögezte: Magyarországon a választók nagykorúak, képesek önállóan eldönteni, mi áll érdekükben, és mi ellentétes azzal. Attól tartunk, a kritikák azért is károsak, mert nem az embereket, a magyar választópolgárokat állítják szembe a magyar kormánnyal, hanem a nemzetközi szervezetekkel és adott országokkal fordítják szembe a magyarokat – fejtette ki a politikus. A képviselő emlékeztetett, a magyar kormány minden uniós kritika közepette is egyértelművé tette, hogy hazánknak egyértelmű érdeke az EU-s tagság, és jó transzatlanti kapcsolatokban vagyunk érdekeltek.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy semmiképpen sem lehet arról beszélni, hogy az amerikai politikai elit egységesen támogatná azokat a kritikákat, melyeket az amerikai adminisztráció Magyarországgal kapcsolatban megfogalmaz. A republikánus vélemények élesen eltérnek attól, amelyet a demokrata párti adminisztráció kizárólagosként feltüntet – fűzte hozzá. Továbbra is azt szeretnénk, ha minden ilyen félreértést korrekt módon, tárgyalással lehetne rendezni, nem érdekünk ezeknek a helyzeteknek a még élesebbé válása, ugyanakkor a magyar kormány és a kormánypártok semmilyen vita elől nem fognak meghátrálni. Azért áll érdekükben a tényeken alapuló vita, mert egyértelművé fog válni, hogy akár alkotmányos, akár gazdaságpolitikai kérdésekben szinte minden esetben létező európai gyakorlat az, amit a magyar kormány bevezet – fogalmazott Gulyás Gergely.

Nemrég a német közszolgálati csatornán egy gyerekműsorban a magyar demokráciát kritizálták, és támadták a magyar kormányt. Gulyás Gergely szerint nem lehet eltekinteni attól, hogy ezek mégis egy közszolgálati TV műsorában hangzottak el. Ha Németországban van bármilyen sajtóetika, akkor az ilyen jellegű, teljesen alaptalan, egy másik ország és nemzet lejáratását célzó, negatív, gyermekek körében forgalmazott reklámoknak kell, hogy legyen következménye – húzta alá a fideszes képviselő. Felhívta a figyelmet arra, hogy a németországi sajtó hosszabb ideje olyan információkat jelentet meg Magyarországról, amelyeknek nincs valóságalapja.

Gulyás Gergely megerősítés nélküli sajtóinformációnak nevezte az alkotmány ötödik módosítását, mely az önkényuralmi jelképekre vonatkozna. A politikus személyes véleménye szerint nincs szükség a módosításra, mert a a szabálysértési jog keretében lehetne ezt az ügyet rendezni.

(fidesz.hu)