Az igazság nevében?
2013. március 23., 14:10

Stier Gábor: Azt pedig minden jó érzésű magyar nevében kikérem magunknak, hogy Magyarország ugyanúgy az instabilitás forrása lehet Európában, mint volt a múlt század 30-as éveinek végén. A Paul Shapiro, az amerikai Holocaust Memorial Museum igazgatója által az amerikai Helsinki Bizottság minapi meghallgatásán az igazság nevében vont párhuzam éppoly sértő, mint néha egyes honfitársaink elborult hőbörgése. S ezen az sem változtat, ha a tanúságtevőt félretájékoztatták. Egy népet vagy akár csak annak vezetőit ugyanis nem lehet félinformációk alapján azzal vádolni, hogy az igazságszolgáltatás tudatos meggyengítésével a náci tömeggyilkosságok felé tartó útra lépett. Olyan súlyos szavak ezek, amelyeket kétszer is meg kell gondolni, mielőtt kimondaná az ember. Arról nem is beszélve, hogy mint Christopher Smith republikánus honatya, az amerikai Helsinki Bizottság társelnöke is leszögezte, az amerikai kormány nincs ma abban a helyzetben, hogy Magyarországot a demokrácia megsértésével gyanúsíthassa. Gondoljunk csak a tíz éve kezdődött iraki agressziót alátámasztó állítólagos okokra, a CIA-börtönökre, Guantánamóra, a terrorizmus nevében kibővített megfigyelésre vagy a drónok civilek elleni alkalmazására. De jogszerűségből a ciprusi bankbetétek tervezett megvágása után az EU sem nagyon oktathat másokat.

(Magyar Nemzet, 2013. március 23.)