Láng Zsolt ötezer könyvet adott át a KSH könyvtárnak
2013. április 10., 16:52
Egy nagyobb könyvesbolt megszűnésével több ezer könyv került a II. kerület birtokába - fogalmazott Láng zsolt, a kerület polgármestere. A politikus a költészet napja alkalmából ötezer kötetnyi, főleg határon túli szerzőktől származó könyvet adományozott a KSH Könyvtárnak.

A II. kerület polgármestere a könyveket Fülöp Ágnesnek, a KSH Könyvtár főigazgatójának adta át. Egy nagyobb könyvesbolt megszűnésével több ezer könyv került a II. kerület birtokába – mondta Láng Zsolt. Szerettük volna szakértő kezekbe adni a tulajdonunkba került könyveket, és ezzel együtt azt is el kívántuk érni, hogy a II. kerületben élők számára elérhetővé váljon a több ezernyi kötet. Úgy döntöttünk, hogy az állomány nagyobb részét az olvasni szerető II. kerületi polgárok rendelkezésére bocsátjuk. A KSH Könyvtárral évek óta jó kapcsolatot ápol önkormányzatunk, ennek köszönhető, hogy az intézménybe látogató II. kerületiek a jövőben kedvezményesen vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait.

Fülöp Ágnes főigazgató elmondta: nagy örömmel fogadták a leginkább határon túli szerzők szépirodalmi műveiből, a tudományos igényű történeti munkákból és a lexikonokból álló felajánlást. A most átvett könyvállomány nagy része kölcsönözhető lesz, így biztosan sok II. kerületi is kézbe veszi azokat, hiszen évről évre egyre többen látogatják könyvtárunkat. Intézményünk mintegy nyolcszázötvenezer dokumentumot őriz, amely a mai napon újabb ötezer példánnyal bővül – tette hozzá Fülöp Ágnes.

Március közepén a kerület adományaként ebből az állományból – a Budapesti Fidelitas Nemzetpolitikai Munkacsoportjának szervezésében – vittek a moldvai Ferdinándújfaluba mintegy 2500 kötetnyi olvasnivalót az ott élő csángók magyar nyelvű oktatását támogatva.

A II. Kerületi Önkormányzat kiemelten fontosnak tartja a kultúra és az irodalom terjesztésének feladatát. Ennek jegyében minden évben koszorút helyeznek el a kerületben élt írók és költők – Ápriliy Lajostól kezdve Német Lászlón és Illyés Gyulán át Ottlik Gézáig vagy Szabó Lőrincig – emléktáblájánál. Az idei költészet napján pedig Weöres Sándor és Lackfi János egy-egy versével lepte meg az önkormányzat a gyerekeket a kerület 16 játszóterén.

(masodikkerulet.hu)