Rogán: Lesz még rezsicsökkentés
2013. április 15., 08:40
Elképzelhető, hogy ingyenessé teszik a kéményseprést, de mindenképpen tíz százalékot meghaladó díjcsökkentésben gondolkodik a Fidesz. Erről a párt frakcióvezetője beszélt vasárnap az M1 A lényeg című műsorában. Rogán Antal ugyanakkor hangsúlyozta: többféle javaslat van az asztalon, és ez ügyben még nem született döntés.

A díjak legutóbbi emelése az egész rendszert illetően gondolkodtatta el a Fideszt, hogy jelentős változásra van szükség ezen a szolgáltatási területen is - mondta a frakcióvezető, aki példaként említette, hogy van olyan település, ahol 1800 forintról 4500 forintra emelték a szolgáltatás díját, miközben - mint fogalmazott - a kéményseprők munkája, feladata lényegében nem változott.

A politikus megismételte: a Fidesz képviselőcsoportja szeptemberi kihelyezett frakcióülésén meg fogja hallgatni a  kormány tájékoztatóját arról, hogy a fűtési szezon kezdete előtt tudják-e még tovább mérsékelni a villamosenergia árát, illetve a fűtési költségeket. Rogán Antal szerint van még tere a további rezsicsökkentésnek. Példaként említette, hogy már eddig is volt olyan cég, amely saját infrastruktúra nélkül, a más társaságoktól átvett ügyfeleknek 8-10 százalékkal olcsóbban nyújtotta ugyanazt a szolgáltatást, mint a korábbi szolgáltatójuk. De ennél többet is meg lehet lépni, hiszen a villamosenergia-ipari cégek tavaly - különadó ide, különadó oda - jelentős nyereséggel zárták az évet - fűzte hozzá.

A frakcióvezető ismételten utalt arra, hogy 2002 és 2010 között nem volt olyan év, amikor a rezsiköltségek alapvető tényezői, vagyis a villamosenergia vagy a gáz ára az infláció alatti, vagy legfeljebb azzal megegyező mértékben emelkedett volna. Ebben a nyolc évben 58,8 százalék volt az összesített infláció, ehhez képest közel 100 százalékkal emelkedett a villamosenergia, és több mint 150 százalékkal a gáz ára. Most ennek az ellenkezőjét látjuk, és ennek természetesen az inflációra nézve csökkentő hatása van - tette hozzá.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a vártnál kedvezőbb első negyedévi inflációs adatok azért is jók, mert még egy másik inflációs adat fényében tervezték meg az idei béremeléseket, vagy például az 5,2 százalékos nyugdíjemelést, miközben ma már mindenki úgy véli, akár 2,2 százalék is lehet, de mindenképpen 3 százalék alatt lesz az idei infláció. Mindez a reálkeresetek, ezen keresztül pedig a vásárlóerő növekedését eredményezheti, ami pozitív hatással lehet a gazdaság teljesítményére - magyarázta.

Az egyéni nyugdíjszámlák elindításával kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője elmondta: az állami nyugdíjkassza biztonságban van, a 2009-2010-re felhalmozott csaknem 400 milliárdos hiány az elmúlt években gyakorlatilag megszűnt, a nyugdíjak kifizetését az állam garantálni tudja, ugyanúgy, ahogy a reálértékük megőrzését is. Rogán Antal jó dolognak tartja, hogy most már az állami nyugdíjkassza is fog egyéni számlákat vezetni. Ez azt jelenti, hogy a jövőben figyelembe lehet majd venni, hogy ki, mennyi nyugdíjjárulékot fizetett. Azon még dolgozik a kormány, hogyan lehet majd átkönyvelni ezekre a múltbéli befizetéseket, akár a magánpénztárakban korábban elhelyezett összegekről, akár azoknak a befizetéseiről van szó, akik mindvégig az állami nyugdíjrendszerben maradtak.

(hirado.hu)